Život

Chcete byť chytrejší? Nepoužívajte tieto slová

"Prinášame vám manuál, ako skrátite svoj prejav a zlepšíte si slovnú zásobu."

Tomáš Kušnír, 18. augusta 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Veľmi


Prečo by ste mali niektoré slová posilňovať inými? Pri výbere tých správnych nepotrebujete dodatok v podobe "veľmi". Veľmi šťastný môže znamenať nadšený alebo radostný. Ste veľmi smutný? Možno ste melancholický alebo deprimovaný. Vaša veta bude ľahšie pochopiteľná a trafíte klinec po hlavičke.

Úplne


Slovo "úplne" spadá do kategórie nadbytočných slov. Musíte napísať text na 500 slov a neviete si dať rady? So slovom úplne alebo naozaj túto krízu zažehnáte. Používa sa v bežnej reči a nemá žiadnu výpovednú hodnotu. "Včerajší film bol úplne skvelý" znamená to isté ako "Včerajší film bol skvelý".

Úžasné


Aj vy máte pocit, že žijete vo svete, ktorý je úžasný? Nemýlite sa. Tento dojem môže vytvárať zvyk používať toto prídavné meno. Skúste si pozrieť nejaké odovzdávanie cien spoza veľkej mláky a istotne v ďakovnej reči natrafíte na spomínané slovo "amazing". Prečo nepoužiť ekvivalent skvelý, vynikajúci alebo ohromný?

To


Ukazovacie zámeno "to" sa vo väčšine prípadov používa zbytočne. Veta "Pozri sa na to auto" je úplne v poriadku, lebo máte na mysli konkrétny objekt. Ak chcete vyjadriť nejakú myšlienku a keď odstránite zámená vám naďalej dáva zmysel, nadbytočné slová nie sú potrebné. Stručnosť je v móde.

Išiel som


Išiel som do kina, do obchodu a do Londýna. Mohli by ste byť konkrétnejší a opísať spôsob dopravy. Existuje veľa slovných obmien. Môžete kráčať, uberať sa, zájsť alebo mať namierené. Váš text a aj verbálny prejav bude zaujímavejší. Nebuďte teda lenivý.

Zdroj: themuse.com

ODPORÚČAME AJ:
To, ako sa deti správajú v škôlke, predurčuje ich budúcnosť
Slávu by som nezvládla, zošalela by som, tvrdila Amy
Ultimatívny mestský crossover so super cenou
Zdravie sa podpisuje aj na tvári

Komentáre