Život

Čím je žena inteligentnejšia, tým menej túži po deťoch

"Evolučný psychológ Satoshi Kanazawa prináša kontroverzné zistenia."

Zuzana Onufer, 27. júna 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica
Rozhodnutie ženy nemať deti ovplyvňuje množstvo faktorov. Či už sú to zdravotné problémy, túžba po kariére, ekonomické alebo sociálne dôvody. Britská štúdia prichádza s novým kontroverzným faktorom a tým je inteligencia. Inak povedané, čím je matka inteligentnejšia, tým je jej túžba mať vlastné deti menšia.

Vyššie IQ, nižšie materinské pudy


Výskum na London School of Economics viedol evolučný psychológ Satoshi Kanazawa. Vo svojej knihe, "The Intelligence Paradox" naznačuje, že za každých 15 bodov ženinho IQ, jej materské nutkanie klesá o 25 percent. Akokoľvek to znie kontroverzne, jeho závery potvrdzujú aj viaceré iné štatistiky Napríklad dáta z Pew Research Center dokazujú, že vzdelané ženy tvoria väčšinu v skupine dobrovoľne bezdetných žien.

Vášnivejšie diskusie však rozprúdili iné Kanazawove výroky zamerané na reprodukčnú rolu "živých organizmov." Tým myslí ženy a ich voľbu mať alebo nemať deti. Píše napríklad, že všetky živé organizmy v prírode, vrátane ľudí, sú evolučne navrhnuté na reprodukciu. Reprodukčný úspech je podľa neho konečným cieľom našej biologickej existencie. A to je práve to. Ženy predsa nie sú len "živé organizmy" riadiace sa výlučne evolučnou túžbou po reprodukcii. Nie sú zvieratá alebo baktérie, ale zložitejšie bytosti, ktoré svoje rozhodnutia zvažujú.

Chlapci dedia inteligenciu výlučne po matke


To nie je všetko. Kanazawa ide vo svojej teórii ešte ďalej. Tvrdí, že inteligenciu prenášajú na svojich synov výlučne matky. "Je známe, že inteligencia je dedičná a gény, ktoré zodpovedajú za inteligenciu sú na X chromozómoch. To znamená, že chlapci dedia svoju inteligenciu iba z ich matky, zatiaľ čo dievčatá ju zdedia od matky aj od otca," zhrnul.

Ženy teda podľa neho ovplyvňujú všeobecnú inteligenciu budúcich generácií viac ako muži. Avšak, ak inteligentnejšie ženy nechcú mať deti, dôsledkom toho bude, že priemerná inteligencia ďalších generácií bude klesať.

Môžu teda inteligentné ženy podľa Kanazawu za hlúpnutie ľudstva? To už je priznajme si to trošku vykonštruovaná argumentácia. Netreba napríklad zabúdať na to, že genetika nie je výlučným predpokladom inteligencie detí. Svoje zohráva aj výchova a vzdelávanie.

Navyše množstvo inteligentných žien sa stáva matkami napriek nejakým výpočtom. Rozhodnutie byť matkou je veľmi osobné a veľmi zaväzujúce na to, aby bolo dané príkazom alebo navodením pocitu zodpovednosti za celé ľudstvo.

Zdroj: elitedaily.com, yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Nový hit Instagramu – ženy ukazujú silu makeupu
Tieto typy ľudí si v živote udržte
Srdcervúci príbeh o rozpolených veciach je len marketingovou kampaňou
Prečo ľudia halucinujú?
Highlighty týždňa: Celeste Buckingham má nový klip
Nechystáte sa na dovolenku? Tieto veci môžete robiť aj doma

Komentáre