Život

Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to

"V nasledujúcom, približne 12-minútovom videu, vám lektorka ŠaoLan Hsueh ukáže niekoľko trikov, vďaka ktorým budete za 10 minút hravo ovládať čínske znaky."

, 8. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Čína a jej ekonomický potenciál je už niekoľko desiatok rokov viditeľný a citeľný na svetových trhoch. Všetko nasvedčuje tomu, že k najľudnatejšej krajine sveta sa nepribližujeme iba po biznisovej, ale aj kultúrnej stránke. V niektorých obchodných a diplomatických odvetviach je tomu tak už teraz, hlavne čo sa týka jazyka. Lektorské biznis kurzy a jazykové školy zaraďujú do svojho portfólia práve čínštinu.

ŠaoLan Hsueh je rodáčka z taiwanskej metropoly Tchaj-pej. Momentálne žije a podniká v Londýne. Venuje sa investovaniu, píše a cestuje. Prednedávnom predstavila verejnosti revolučný projekt, vďaka ktorému sa vieme naučiť veľmi zložitý čínsky jazyk oveľa ľahšie a rýchlejšie. Práve týmto projektom chce ako sama hovorí, zboriť neviditeľný múr medzi Čínou a západným svetom. Jednou z možností je teda prekonať jazykovú bariéru.

Znaky, ktoré znamenajú les. Foto: Youtube


Čínština je jeden z najťažších jazykov. Naučiť sa vyše 20-tisíc znakov, ktoré môžu mať niekoľko významov, nie je to najjednoduchšie. ŠaoLan vymyslela systém, podľa ktorého sa ľudia naučia chápať čínsky jazyk oveľa rýchlejšie. Lektorka kladie hlavný dôraz na vizualizáciu a obrazotvornosť jednotlivých znakov, ktoré sú pre čínske písmo charakteristické a veľmi ľahko zapamätateľné pre každého z nás. Na to, aby sme si ich zapamätali ešte ľahšie, podnikateľka vymyslela zábavnú pomôcku. K jednotlivým znakom dokreslila charakterové znaky. Tak napríklad na obrázku hore sú znaky, ktoré znamenajú les. Na nasledujúcom obrázku pod textom je znak, ktorý znázorňuje osobou. Málokto by v tomto znaku uvidel práve osobu, no stačilo, že doňho doplnila hlavu a chodidlá a v tom momente nadobudol logický význam aj pre nás. Následne tento príklad demonštrovala v praxi. Komiksový hrdina s "S" na hrudi sa v západných kultúrach nazýva "Superman", v čínskom jazyku je to "Super osoba".

Čínsky znak, ktorý znamená osoba. Foto: Youtube


Ďalšie triky, ako rozpoznať čínske znaky, si pozrite v následujúcom videu! Lektorka zábavnou a hravou formou učí čínštinu oveľa rýchlejšie.



Kto je ŠaoLan Hsueh

Rodáčka z Tchaj-Pej žiarila už od mladého veku. Projekt, ktorý pomáha učiť čínsky jazyk rýchlejšie, sa stal bestsellerom. Je to momentálne najpopulárnejší spôsob, ako sa učiť čínsky. Cez internet využíva tento systém už vyše 50-tisíc záujemcov. Jej Kniha čínštiny sa stala od marca tohto roka najpredávanejšou na Amazone.

Podnikateľka má bohaté skúsenosti s obchodovaním v tak v Ázii, ako aj v Európe. Spoluzakladala spoločnosť Pasia (Procurement and Supply Institute of Asia), ktorá je jedným z hlavných hráčov internetového trhu v Ázii. V roku 2005 založila spoločnosť Caravel kapitál, ktorá sa zaoberá poradenskou činnosťou a pomáha mladým začínajúcim technologickým spoločnostiam.

Projekt Čínština však predstavuje zatiaľ vrchol jej úspešnej kariéry. Pomocou tejto metodológie chce spojiť východnú a západnú kultúru. Pôvabná Taiwajčanka je veľmi aktívna aj v ďalších oblastiach. Je členkou niekoľkých poradných zborov v neziskových organizáciach vo Veľkej Británii, vrátane Saïd Business School na Oxfordskej univerzite a v inštitúte Victoria and Albert Museum. Aktívne sa podieľa na vzdelávacích projektoch, ktoré podporuje aj britská vláda.

ŠaoLan teraz píše svoju druhú Knihu čínštiny, ktorá sa na trh dostane na jeseň tohto roka. Bude pomôckou pre obchodníkov, ktorí hľadajú nové trhy. A budú v nej nástroje pre jednoduchšie prekladanie čínskych textov.

Komentáre