Život

Čo dokáže rozplakať chlapov? Dôvod vás pobaví

"Podľa holandskej štúdie plačú ženy dvakrát častejšie ako muži. Ale pozor, ani chlapi nie sú z kameňa a tiež si občas poplačú. "

Zuzana Onufer, 26. marca 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Zdá sa vám to ako stereotyp, že ženy sú oproti mužom citlivejšie a ľahšie sa rozplačú? Holandskí vedci skúmali, či je to pravda a aké sú najčastejšie príčiny toho, že ľudia plačú.

Ženy potrebujú šesť minút, muži sú hotoví za dve


Štúdiu viedol klinický psychológ Ad Vingerhoets na Tilburg University v Holandsku. Vedci oslovili viac ako 5000 ľudí v 37 krajinách sveta. Skúmali ich emocionálne reakcie, pýtali sa, ako často a ako dlho plačú a aké sú ich dôvody pre plač. Z výskumu vyplýva, že ženy plačú 30 až 64 krát ročne, zatiaľ čo muži vyronia slzu iba 6 až 17 krát za rok. Vedci ďalej zistili, že ženy navyše plačú dlhšie ako muži. Keď ženu niečo rozcitlivie, plače v priemere šesť minút, zatiaľ čo muž len dve až tri minúty.

Rozplačú nás hlavne filmy


Profesor Vingerhoets vysvetľuje väčšiu plačlivosť žien tým, že častejšie pozerajú romantické filmy a čítajú zamilované romány. Ak by muži viac sledovali so svojimi polovičkami romantické filmy, mali by pre ne možno viac pochopenia. Zo zistení totiž vyplýva, že muži pri pohľade na plačúce ženy necítia súcit, naopak vyvoláva to u nich podráždenie a majú tendenciu ignorovať vyvolávač plaču. Ďalším dôvodom, prečo ženy plačú častejšie sú aj hormonálne rozdiely medzi pohlaviami, ako aj sociálno – ekonomické prostredie, v ktorom vyrastáme.

Aperol Spritz letné kino Foto: Aperol Spritz letné kino


Mužov roznežní prasiatko


Avšak prekvapivo nie sú to len ženy, ktoré smoklia pred televízorom. Podľa časopisu Esquire, medzi filmy, ktoré najčastejšie rozplačú mužov patrí Vykúpenie z väznice Shawshank, Zachráňte vojaka Ryana a prekvapivo Babe, komediálna dráma o hovoriacim prasiatku.

Ženy majú na plač lepšie predispozície


Predchádzajúce štúdie ukázali, že slzy obsahujú prolaktín, čo je hormón produkovaný hypofýzou, ktorý je spojený s emóciami. Ženy majú vyššie hladiny tohto hormónu ako muži, čo vysvetľuje dôvod, prečo plačú častejšie. Muži tiež majú väčšie slzné kanáliky a trvá u nich dlhšie, kým vyronia prvú slzu a poriadne sa rozplačú.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:


Dojčenie môže vplývať na IQ človeka, ukázal rozsiahly výskum
Netradičný zákrok: Mladíkovi transplantovali penis zosnulého muža
LOVE STORY: Pred 46 rokmi sa John Lennon oženil s Yoko Ono
Carlton v zelenom
Sedem dôvodov, prečo nikdy nebudete úspešný

Komentáre