Život

Čo robiť, keď vás dieťa zaskočí vedeckou otázkou?

"Rodičia nemôžu poznať odpovede na všetky otázky zvedavých detí. A to je v poriadku."

Zuzana Onufer, 25. novembra 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ak sa vás dieťa opýta, ako blízko sa môže astronaut priblížiť k slnku, pravdepodobne stratíte reč. Každý, kto strávil nejaký čas s malými deťmi vie, že v určitom veku je ich najobľúbenejšou otázkou: "Prečo?" Deti majú záujem o všetko, čo sa okolo nich deje a najčastejšie si chodia po odpovede k rodičom.

Bohužiaľ relevantných odpovedí sa často nedočkajú. Nedávny prieskum na vzorke 1000 britských rodičov zistil, že 83% nevedelo odpovedať na jednoduché otázky z oblasti vedy. Aj keď sa to môže zdať príliš vysoké číslo, šokujúcejším je iný fakt. Až 63% rodičov sa totiž priznalo k tomu, že si vymyslelo odpoveď, aby nemuselo pred dieťaťom priznať, že to naozaj nevie.

Ako sa správne zachovať ?


Britská Inštitúcia inžinierstva a technológie nedávno usporiadala na sociálnej sieti Twitter party s názvom „Opýtaj sa inžinierov.“ Rodičov vyzvali, aby im poslali otázky svojich detí z oblasti vedy, s ktorými si nevedia rady. Tím inžinierov im na to poslal správne odpovede.

Tu sú niektoré z otázok. Vedeli by ste na ne odpovedať?
- Ako pôsobí gravitácia? A čo by sa stalo bez nej?
- Prečo bobry stavajú hrádze?
- Ako môže cibuľa spôsobiť, že sa rozplačete?
- Ak svetlo pochádza zo slnka, odkiaľ pochádza tma?


Dôležité je pochopiť, že nikto nepozná odpovede na všetko. Dokonca ani vedci nepoznajú odpovede na všetky prírodné a technické javy. Preto sa netreba hanbiť priznať, že niečo nevieme. Oveľa trápnejšie by bolo, ak by nám dieťa našu vymyslenú odpoveď predhodilo po čase na oči a povedalo, že v škole sa to učili inak.

Poďme si to spoločne zistiť


Rodičia by mali s deťmi premýšľať o vede spoločne. Veda totiž nie je len o správnych odpovediach, ale najmä o kladení otázok, ktoré posúvajú poznanie ďalej. Ak si teda neviete dať s nejakou otázkou rady, priznajte, že neviete a navrhnite dieťaťu, aby ste sa spoločne pokúsili to zistiť. Zdrojov je veľa. Či už je to internet, encyklopédie, priatelia alebo známi, ktorí sa danej problematike venujú. Zvedavé deti môžete zobrať na rôzne workshopy alebo výstavy, kde vysvetľujú zložité vedecké otázky zaujímavými a zábavnými pokusmi.

Nedávny výskum zdôraznil význam rodičov v detských voľbách povolania. Rodičia, ktorí sa radi s deťmi rozprávajú o vede, podporia s väčšou pravdepodobnosťou výber vedeckej kariéry svojho dieťaťa.

Tak teda, ako blízko sa môže astronaut dostať k slnku? Inžinieri na twitterovskej party odpovedali, že satelity sa k slnku môžu dostať ešte bližšie ako Merkúr, ktorý je najbližšia planéta k slnku. Avšak trvalo by to veľa rokov, kým by sa tam reálne niekto dostal a tak tam nikto doteraz nebol vyslaný.
Zdroj: theconversation.com

ODPORÚČAME AJ:
Dokáže prepichnuté ucho vyliečiť migrénu?
Zabudnite na tradičné zimné športy: Skúste speedminton a hula hooping
Láska s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine Slovákov

Komentáre