Život

SÚŤAŽ: Výborné jedlá tradičnej slovenskej kuchyne aj v hlavnom meste

"Chcete vyhrať poukazy na nákup jedál? Zúčastnite sa našej súťaže. V nedeľu vyžrebujeme troch z vás, ktorí vyhrajú 20 eur na nákup cez DajmeJedlo.sk."

Webmagazin.sk, 15. apríla 2014 7:00, aktualizované 20. apríla 0:01
Ilustračné foto Foto: Matt Rybanský


Ak si chcete pochutnať na tradičných slovenských špecialitách, neznamená to, že musíte za nimi cestovať po regiónoch Slovenska. Dokážu vám ich pripraviť a pritom rovnako chutne aj v hlavnom meste.

Halušky sú top


Keď sa 100 Slovákov opýtate, čo považujú za najtradičnejšie slovenské jedlo, minimálne 90 z nich vám odpovie, že halušky. Kedysi ich mali takmer v každej reštaurácii, no z mnohých jedálnych lístkov postupne vymizli. Dalo by sa povedať, že halušky sú pre nás to, čo pre Talianov pizza a pre Japoncov sushi.

Nielen bryndzové halušky, ale aj bryndzové pirohy s opečenou slaninkou si môžete dať v reštaurácii Jánošíkov dvor v bratislavskom Ružinove.

Poznáte tajomstvo bryndze?


Jesť bryndzu, to nie je len o jej špecifickej a výbornej chuti, ale aj o zdraví. Odborníci bryndzu považujú za naozajstný probiotický zázrak. Obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. V jednom grame bryndze ich môže byť až niekoľko miliárd. Zahŕňa aj veľa bielkovín, vitamínov aj minerálov. Toto slovenské „biele zlato“ má dokonca aj antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol a funguje ako prevencia proti alergiám. Bryndza má zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení, zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu a v neposlednom rade aj znižuje krvný tlak. Cesta bryndze na slovenské stoly pritom bola dlhá a kľukatá, priniesli ju k nám valasi z Rumunska. Slovenská bryndza sa pred pár rokmi v poradí ako tretí slovenský výrobok dostala pod ochranu Európskej únie. V ochrane označenia ju predbehli Skalický trdelník a Slovenská parenica.
Ilustračné foto Foto: Matt Rybanský

Tradičných a zdravých potravín sme tu mali vždy dosť. Kombinujte ich do chutných receptov.
Slovenská kuchyňa to ale nie je len bryndza. Formovala sa stáročia aj vplyvom rôznorodých susedných národov. Jej základom ale každopádne ostalo to, čo sa u nás vypestovalo, urodilo a vychovalo – teda najmä zemiaky, kapusta, múka, mlieko a mliečne výrobky, fazuľa, hrach, šošovica, hríby, bravčové a hovädzie mäso ale aj hydina, divina, jahňacina, či sladkovodné ryby.

Okrem spomínaných druhov mäsa pripravených na rôzne spôsoby sú na Slovensku obľúbené aj zabíjačkové špeciality, ale aj husacina a kačacina s lokšami. Nemôžeme zabudnúť na zemiakové placky, ktoré majú v každom kúte Slovenska svoje špecifiká i názvy ako haruľa, baba iné.

A hoci taký rezeň, guláš alebo rizoto k nám prišli spoza hraníc, rýchlo sa udomácnili a sú už vlastne tiež súčasťou našej kuchyne.
Ilustračné foto Foto: Matt Rybanský

Slovensko – polievková veľmoc


Nie všade vo svete je to zvykom, ale naše klasické menu zahŕňa vždy aj polievku. Pre Slovákov sú polievky naozaj veľkou kapitolou. Obľube sa tešia slepačí, či hovädzí vývar, fazuľová, hríbová, šošovicová, kapustová, či zemiaková. Každá nám vie dodať potrebnú tekutinu, zahreje nás a dodá nám potrebnú energiu. Treba pamätať aj na to, že v jej moci je aj uzdravenie pri rôznych chorobách.

Ak máte chuť na výborné jedlá predovšetkým slovenskej kuchyne, môžete si ich objednať v Jánošíkovom dvore. Navyše, tento týždeň môžete využiť akciu 1 + 1 na špeciality slovenskej kuchyne z tejto reštaurácie, ktorú nájdete len na donáškovom portáli Dajmejedlo.sk.

Zdroj fotografií: Matt Rybanský

Súťaž prebiehala od utorka 15. apríla do nedele 20 apríla. Mená výhercov zverejníme v nedeľu 20. apríla popoludní.

Komentáre