Život

Dieťa a prvé nadávky: Šesť rád, ako ich stopnúť

"Neslušné slová sú v rukách dieťaťa veľmi silnou zbraňou. Dokáže ňou šikovne manipulovať a privádzať vás tým do šialenstva. "

Zuzana Onufer, 22. júla 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Je to nočná mora každého rodiča. Môže k tomu dôjsť v dvoch, troch alebo piatich rokoch, ale vždy vás to zaskočí. Na prvú nadávku z detských úst väčšina z nás v panike reaguje upätým vysvetľovaním, že je to škaredé slovo a nesmie ho už nikdy povedať. A to je práve tá chyba. Dieťa pochopí, že nové slovíčko má obrovskú moc a začne ju využívať. Minimálne tak, že jeho použitím si okamžite získa vašu pozornosť.

Opakovanie dieťaťu, že slovo, ktoré použil je zlé len zvyšuje jeho fascináciu týmto slovíčkom. Väčšina „expertov“ preto odporúča ignorovať dieťaťa, keď zopakuje po vás neslušný výraz. To však nefunguje a dieťa sa po čase pochváli novým slovíčkom v tej najnevhodnejšej chvíli a tým najnevhodnejším ľuďom. Čo teda robiť, a ako s tým účinne bojovať?

1. Začnite u seba


Expert na rodičovstvo Dr. Robi Ludwig sa domnieva, že rodičia by mali tvrdo pracovať na tom, aby prestali používať nadávky prv, ako ich dieťa začne rozprávať. Používanie nadávok znamená, že buď nemáte pod kontrolou svoje emócie alebo nemáte dostatočnú slovnú zásobu na opísanie vašich pocitov. Tak či onak, ak vy používate nadávky, je priam nemožné, aby ste dieťa presvedčili o tom, že je to nesprávne a že ono to robiť nesmie. Deti totiž prirodzene napodobňujú vaše správanie v rôznych situáciách.

2. Dohovorenie


Bez ohľadu na to, v akom veku dieťa nadávku použilo a kde ju počulo, okamžite a hlavne pokojne to riešte. Môžete sa ho najprv opýtať, či vie, čo to slovo znamená alebo prečo bolo použité. Vysvetlite mu, že nadávanie nie je v poriadku, že tým môže niekomu ublížiť, niekoho uraziť. Povedzte mu, že ak chceme vyjadriť naše pocity ako je napríklad hnev alebo pocit nespravodlivosti, dá sa to aj bežnými výrazmi.

3. Nenechajte sa zlákať YouTube slávou


Iste, video nadávajúceho drobca vám môže zaistiť 15 minút slávy, ale zároveň prinesie zmätok do hlávky vášho dieťaťa. Nemôžete mu povedať, že slovíčko je zlé a nesmie ho používať, a zároveň sa s priateľmi zabávať na videu, kde nadáva.

4. Úprimnosť nadovšetko


Keď karháte svoje dieťa za použité neslušné slovíčko, často sa stane, že vám odvrkne: „a ocko to mohol povedať pri šoférovaní?“ Alebo: „a ty si to mohla povedať, keď si zakopla o hračky?.“ Odolajte nutkaniu poprieť to alebo odbiť dieťa tým, že dospelý to môže, ale deti nie. Namiesto toho priznajte, že vám to vykĺzlo, ale že tiež sa snažíte o to, aby ste také slovíčka nepoužívali. Tým si získate dôveru a zároveň bude mať vaše dieťa pocit, že sa stretáva s problémom dospelých.

5. Nájdite nové slová


Ak dieťa opakovane používa neslušné slovo preto, aby vás provokovalo, dokážte mu, že to na vás nezaberá. Vyhraďte si každý deň napríklad 15 minút a dovoľte mu používať slová, ktoré chce. Vy kontrujte tým, že mu podobným tónom povedzte vymyslené zábavné slovíčko a takto to niekoľkokrát obmeňte. Jeho tromf tak stráca na sile a dieťa si osvojí nové zábavné slovíčka.

6. Jasné pravidlá


Vytvorte si doma zaväzujúce pravidlá, kde bude používanie neslušných výrazov tabu. Ak to dieťa poruší, musí nasledovať trest. Je na vás akú formu zvolíte, či to budú domáce práce navyše alebo bude musieť zaplatiť 50 centov za každú nadávku. Riešením je aj vyhradenie si miestnosti napríklad detskej izby, kde dieťa môže osamote vyventilovať svoj hnev aj použitím neslušných slovíčok. V inej časti domu alebo vonka v prítomnosti iných ľudí to však bude mať naďalej prísne zakázané.

Zdroj: care.com, www.ahaparenting.com
ODPORÚČAME AJ:
Desať dôvodov, prečo dopriať svojmu dieťaťu súrodenca
Deti, ktoré vedia dobre klamať, sú inteligentnejšie
Tomuto neuveríte: Protézy končatín pre deti môžete vytlačiť aj doma
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút

Komentáre