Život

Hádže vaše dieťa všetko na zem? Zistili sme, prečo ho to baví

"Rozčuľuje vás neustále dvíhanie cumlíka, ktoré vaše dieťa opakovane hádže na zem? Vydržte, má to svoj zmysel. "

Andrej Onufer, 27. novembra 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Hádzanie vecí na zem je nová a príjemná zručnosť mnohých batoliat. Podľa detskej psychologičky Penelope Leach trvá určitý čas, kým je dieťa schopné zvládnuť jemnú motoriku vyžadujúcu otvorenie prstov a pustenie objektu. Rovnako si to vyžaduje značnú koordináciu ruky a oka, aby dieťatko predmet dokázalo hodiť. Niet preto divu, že túto vzrušujúcu schopnosť chce hneď a všade praktizovať.

To, čo sa deje ďalej je pre dieťa veľmi vzdelávacie. Dieťa postupne zisťuje, že čo sa hodí, padá vždy dole a nie hore. Dieťa samozrejme nevie nič o gravitácii, ale dokáže rozpoznať jej účinky. Keď hádže loptu, tá sa odrazí, keď hodí o zem jablko, to sa rozpučí, keď hodí niečo sklenené, rozbije sa to. Trochu zmätku môže priniesť balónik naplnený héliom, ktorý nie a nie padnúť na zem, ale ani toto dieťa od hádzania iných predmetov na zem neodradí.

Samozrejme, že je to na zbláznenie, keď špagety končia na práve vyčistenej podlahe alebo čistý cumlík pristane na špinavom chodníku. „Ale skôr ako by ste sa snažili zastaviť vaše batoľa, aby nehádzalo, čo je aj tak márna snaha, sústreďte sa na obmedzovanie, čo sa hádzať môže a čo nie,“ radí na portáli babycenter.com psychologička.

Dvojitá zábava


Keď je dieťa vo svojom kočíku alebo autosedačke, skúste podľa Leach pripojiť niekoľko hračiek v jeho dosahu na krátku retiazku alebo špagátik. Malý nezbedník zistí, že hádzané predmety sa mu vrátia a môže si ich sám uloviť. Bude to dvojitá zábava pre neho a polovičná práca pre maminu.

Pri jedle radí psychologička použiť špeciálny tanierik s prísavkami, ktoré upevníte k stolu. Nezabránite však tomu, že jedlo z tanierika skončí rozhádzané po celej kuchyni. Zatiaľ čo vy sa hneváte, napomínate a dvíhate každý kúsok, dieťa sa neuveriteľne baví. Zmierniť tieto následky môžete tým, že dieťa buď kŕmite, alebo sedíte vedľa neho a zabraňujete mu v hádzaní. Treba tiež rázne povedať nie, keď zbadáte, že jedlo namiesto do úst smeruje na zem.

Chuťovky na dlážke


Pomôcť môžu aj menšie porcie chuťoviek, ktoré dieťaťu postupne podávate, alebo obložiť dlážku kuchynskými papierovými utierkami a to, čo skončí na nich, opakovane mu podávať. „Majte na pamäti aj to, že väčšina detí nezačne potravu hádzať skôr, ako je už sýte. Inak povedané, váš nezbedník hádzaním alebo vypľúvaním jedla naznačuje, že už dojedol,“ tvrdí Penelope Leach. Ak pri obede spadne, či už nechtiac alebo zámerne dieťaťu trochu strúhaného syra alebo omrvinky chleba, nemá cenu sa rozčuľovať. Priznajme si, že ani po dospelých často neostane čistý stôl alebo podlaha.

Na druhej strane, dieťa musí mať jasné hranice. Hádzanie piesku do iných detí alebo obhadzovanie sa hračkami nesmiete dovoliť. Podľa psychologičky sa batoľa naučí akceptovať takéto limity ľahšie vtedy, ak si je vedomé, že iné veci má hádzať povolené. Penové guľôčky, lopta alebo balónik sú pre deti veľkou zábavou, najmä vtedy, keď sa s nimi hráte aj vy.

Deti treba naučiť, že hádzanie vecí, je v poriadku, ak hádže správne veci na správnom mieste v správny čas. Takáto lekcia sa prenáša aj na mnoho ďalších fyzických zručností dieťaťa, ktoré bude postupne zvládať. Na tom nie je nič zlé, ak dieťa kope futbalovú loptu v parku, ale ak kope kamaráta, to už príjemné nie je.

ODPORÚČAME AJ:
Trapasy na prvom rande: O tomto nikdy nehovorte
Sedem tipov, ako byť šťastný v období single
Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o orgazme, ale báli ste sa opýtať
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli

Komentáre