Život

Drevené výrobky a papier možno nakupovať aj ekologicky

"Lesy patria k najviac ohrozeným ekosystémom našej planéty. Takmer polovica svetových lesov zmizla vplyvom činnosti človeka."

TASR, 11. decembra 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Aj spotrebitelia môžu podľa ochranárov pomôcť zastaviť drancovanie lesov. V dôsledku nelegálnej ťažby každé dve sekundy zmizne zo zeme plocha lesa o rozlohe futbalového ihriska. Radia preto u predajcov hľadať výrobky s označením FSC. Značka je zárukou, že drevo či z neho vyrobený papier pochádza z lesov, ktoré sú obhospodarované zodpovedne a šetrne podľa prísne nastavených environmentálnych a sociálnych štandardov.

"Lesy patria k najviac ohrozeným ekosystémom našej planéty. Takmer polovica svetových lesov zmizla vplyvom činnosti človeka. Ročný úbytok lesov bol podľa svetovej organizácie FAO (Medzinárodná organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) v rokoch 2010 až 2015 na úrovni 3,3 milióna hektárov, čo sa rovná 67 percentám rozlohy Slovenska," hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

Stále vážnejší problém vo svete predstavuje podľa jej slov nelegálna ťažba. Odhaduje sa, že v brazílskej Amazónii je 80 percent stromov vyrúbaných nezákonne a zhruba polovica tropického dreva dovážaného do krajín Európskej únie pochádza z nelegálnych zdrojov, priblížila Plassmann.

Značku FSC možno nájsť na výrobkoch z dreva, napríklad dosky, podlahy, nábytok, kuchynské potreby, a papiera - kancelársky papier, knihy, obaly a podobne. Ochranári radia pri nákupe výrobkov z dreva uprednostniť tie vyrobené z domácich drevín. Odporúčajú vyhýbať sa kúpe výrobkov z tropického dreva ako napríklad tík či eukalyptu bez značky FSC. Podľa nich často pochádzajú z devastovaných či nelegálne ťažených tropických lesov.

"Aj stav slovenských lesov je nepriaznivý," pripomenul Milan Janák, ekológ z WWF. Jedným zo spôsobov, ako riešiť tieto problémy, je podľa jeho slov podpora obhospodarovania lesov, ktoré bude environmentálne zodpovedné, sociálne prínosné a zároveň ekonomicky životaschopné. "Takéto obhospodarovanie zaručuje certifikácia FSC (zodpovedné lesné hospodárenie). Podľa WWF ide v súčasnosti o najdôveryhodnejšiu schému certifikácie lesov," zhrnul.

Certifikačný systém FSC vznikol pred viac ako 20 rokmi a nasadil vysokú latku producentom dreva. V súčasnosti sa používa na celom svete.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Robot pomáha pacientom pri fyzioterapii
Pozor na žltačku typu A. Takto sa jej môžete brániť
Slováci zlanili jeden z najvyšších vodopádov sveta

Komentáre