Život

Milovníci bubnov sa opäť stretnú v Pezinku, Drumfest ponúka silné mená

"Jednou z hlavných hviezd podujatia bude Anika Nilles z Nemecka, jedna z najznámejších a nejrešpektovanejších svetových bubeníčiek. "

Webmagazin.sk, 20. marca 2018 9:00
Bubeníčka Anika Nilles bude jedným z headlinerov programu. Foto: Peter Bittner
Milovníci bicích nástrojov sa opäť zídu v Pezinku. Festival Drumfest Slovakia prilákal do mesta silné mená domácej i zahraničnej bubeníckej scény. Uskutoční sa 7. apríla v miestnom Dome kultúry.

"Po minuloročných fantastických reakciách návštevníkov na vystúpenia svetových bubeníkov Bennyho Greba, Martina Valihoru, Dalibora Mráza a ďalších sme chceli pripraviť aj tento rok program, ktorý by bol pestrý a priniesol by zaujímavé workshopy a vystúpenia kreatívnych hráčov. Som presvedčený o tom, že sa nám to podľa mien v programe, podarilo," vyhlásil autor projektu Peter Bittner z občianskeho združenia P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo), ktoré festival organizuje.

Jednou z hlavných hviezd podujatia bude Anika Nilles z Nemecka, jedna z najznámejších a nejrešpektovanejších svetových bubeníčiek. Na bicích hrá od šiestich rokov. Presadila sa prostredníctvom vlastných kompozícií. Ocenili ju viaceré renomované bubenícke časopisy, okrem Európy vystupovala aj v Severnej Amerike a Číne. Predstavila sa tiež v celosvetovom internetovom bubeníckom programe Drumeo.



Zo susednej Českej republiky príde Miloš Meier, známy svojou energickou hrou. "Vyrastal v muzikantskej rodine, hudbe sa teda venuje odmalička," predstavujú ho organizátori. K bicím sa dostal ako desaťročný. Účinkoval na množstve bubeníckych festivalov po celom svete. Naposledy zažiaril v juhokórejskom Soule. Svojim workshopom hovorí Drumming Syndrome.



Slovensko zastúpi David Hodek - jeden z popredných slovenských bubeníkov. Už ako dieťa jeho talent potvrdili ľudia, ako George Cables, Essiet Essiet, Casey Benjamin a mnoho iných. Jeho výnimočnosť potvrdzuje množstvo úspechov. V roku 2010 získal ocenenie "Talent of the Year" od Austrian Music Office, ktoré mu odovzdali v legendárnom klube Porgy & Bess vo Viedni. "Neskôr sa stal firemným hráčom Zildjian, ako jeden z najmladších v histórii tejto svetoznámej firmy vyrábajúcej činely. Pôsobí na vyše 60 albumoch a hrá v rôznych svetových formáciách," vymenúvajú jeho úspechy organizátori Drumfest Slovakia.



Priaznivci pochodového bubnovania sa môžu tešiť na vystúpenie drumline Click Hunters. Pre tých, čo si chcú bubnovanie aj vyskúšať, je určený workshop Drum circle s s La3nocubano. Ďalší si pripravil známy slovenský bubeník Emil Frátrik. Záujemcom predvedie, čo všetko sa dá zahrať na minimalistickej sade. Frátrik sa podieľal na viac ako 70 albumov špičkových interpretov z Česka a Slovenska, filmovej hudby a muzikálov. Spolupracoval tiež s Ivanom Kralom (USA), Delmarom Brownom (USA), Finally, (feat. Eric Marienthal, Garry Bias) a ďalšími. V súčasnosti funguje hlavne ako session player.

Organizátori nezabúdajú ani na tých, čo už nie sú medzi nami. Festival si minútou potlesku pripomenie bubeníka Doda Šošoka.

Súčasťou programu bude opäť aj výstava bicích nástrojov, činelov, tematický bubnový bufet. Nebude chýbať ani špeciálna limitovaná edícia vín s etiketou DRUMFEST SLOVAKIA.

Komentáre