Život

Gilotína má 225 rokov. Módna bola v čase Veľkej francúzskej revolúcie

"Gilotína použitá ako nástroj popravy mala humanizovať dovtedy veľmi krutý trest smrti a používala sa takmer dve storočia."

TASR, 29. apríla 2017 11:00
Mária Antoinetta zomrela pod gilotínou 16. októbra 1793. Záber z prešovského muzikálu. Foto: TASR/Milan Kapusta
Mechanický popravný prístroj gilotínu použili vo Francúzsku po prvý raz pred 225 rokmi. Jej prvou obeťou sa 25. apríla 1792 stal lupič Nicolas Jacques Pelletier.

Popularitu priniesla Veľká francúzska revolúcia


Ako jej vynálezca je uvádzaný francúzsky politik Joseph Ignace Guillotin, po ktorom dostala meno. V skutočnosti ju však nevynašiel, ale iba propagoval využívanie tohto prístroja na výkon trestu smrti vo Francúzsku v čase Veľkej francúzskej revolúcie a návrh na používanie tohto zariadenia predniesol počas prerokúvania občianskeho trestného zákonníka vo francúzskom národnom zhromaždení 8. októbra 1789.

Počas francúzskej revolúcie ňou popravili asi 1600 osôb. Jej obeťou sa stal aj Maximilián Robespierre, jedna z najdôležitejších osobností francúzskej revolúcie, vodca jakobínov, ktorý poslal na popravisko francúzskych panovníkov, ale aj mnohých svojich odporcov. Člen Výboru pre národné blaho sa napokon dočkal zvrhnutia a popravy gilotínou.

Isidore Stanislas Helman: Poprava Marie Antoinetty Foto: Wikipedia


Francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XVI. sťali hlavu 21. januára 1793. Jeho manželka Mária Antoinetta zomrela pod gilotínou 16. októbra 1793. Obeťou revolúcie bola napríklad aj rádová sestra Marguerite Rutanová, ktorá umrela pod gilotínou v roku 1794 a bola blahorečená v roku 2011.

Mala humanizovať trest smrti


Gilotína ako taká nebola novinkou. Existujú záznamy, že ešte v roku 1307 vykonali v írskom Mertone prvú popravu padnutím sekery. Na francúzskych sedliackych dvoroch boli podobné zariadenia používané na zabíjanie hydiny. Gilotína použitá ako nástroj popravy mala humanizovať dovtedy veľmi krutý trest smrti a používala sa takmer dve storočia.

Trest smrti vo Francúzsku zrušili v októbri 1981. Poslednú verejnú popravu gilotínou vo Francúzsku vykonali vo Versailles 17. júna 1939. Pred veľkým zástupom ľudí bol sťatý vrah Eugen Weidmann. Posledným popraveným (nie verejne) vo Francúzsku sa stal 17. septembra 1977 Hamid Djandoubi. Poznámkové bloky posledného kata Francúzskej republiky, ktorý za 40 rokov svojej praxe gilotínou sťal 400 hláv, predali vo februári 2003 na aukcii v Paríži.

Na francúzskych sedliackych dvoroch boli podobné zariadenia používané na zabíjanie hydiny. Foto: TASR/AP


Slovensko má zakázané obchodovať s gilotínami od roku 2007. V tom roku poslanci prijali zákon, podľa ktorého sa zakazuje vyvážať do tretích krajín, alebo dovážať z tretích krajín tovary, ktoré možno použiť na vykonanie trestu smrti, mučenie alebo iné kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie. Sú medzi nimi aj šibenice a gilotíny.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Klasický fotografický film ešte nie je mŕtvy
Populárna hračka Tamagoči je späť. Zopakuje úspech Pokémonov?
Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?
VIDEO: Košickí vedci objavili v Iráne pozostatky dinosaurov

Komentáre