Život

Highlighty týždňa: Ples v opere otvoril plesovú sezónu na Slovensku

"Na Hrebienku môžete obdivovať ľadové sochy. Divadlo Astorka Korzo '90 predstavilo hru o osamelosti i starnutí. Charlotte Gainsbourgová vystúpi na Pohode 2019. Trenčiansky hrad rozveselili snehuliaci."

TASR/Webmagazin.sk, 14. januára 2019 9:00
Na snímke spevák skupiny Vidiek Ján Kuric s manželkou Simonou prichádzajú na 19. ročník dobročinného Plesu v opere 12. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian
Dobročinný Ples v opere v sobotu oficiálne začal plesovú sezónu na Slovensku. Na rozdiel od minulých rokov otvárala ples úderom na gong mediálne menej známa osoba. Bola ňou výnimočná žena, špeciálna pedagogička a zakladateľka občianskeho združenia pre ľudí so spinabifida a/alebo hydrocefalus Terézia Drdulová.

„Vedeli sme, že prvýkrát udrie na gong osoba, ktorú verejnosť bežne nepozná a myslíme si, že by ju poznať mala. Mala by poznať jej odkaz o tom, čo Terézia Drdulová robí dlhé roky. Bolo pre nás cťou, že prijala našu ponuku, a že udrie na gong za všetky deti so zdravotným znevýhodnením a ich rodiny. Tento rok ako minulý podporíme program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením, my sme ten program na základe výťažku z minulého roka už veľmi úspešne rozbehli, videli sme nielen záujem o to a veľkú potrebu, ale že sa riešia aj veci, ktoré je potrebné riešiť. Nedokázali sme uspokojiť potreby a záujmy všetkých škôl, takže myslím, že naozaj to má veľký zmysel pokračovať aj ďalej,“ povedala pre TASR riaditeľka plesu Andrea Cocherová.

Na snímke paralympijský športovec Ján Riapoš s manželkou Bibiánou počas príchodu na 19. ročník dobročinného Plesu v opere 12. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian


Ľadové sochy

Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách tvoria od soboty (12.1.) tímy z desiatich krajín sveta ľadové sochy. Siedmy ročník podujatia Tatry Ice Master má už aj svojich prvých víťazov. Z 50 ton ľadu vzniká počas dvoch dní 35 sôch, z toho súťažných je 20. Návštevníkov rátajú v tisícoch.

Všetky vytvorené sochy budú môcť návštevníci vidieť aj počas nasledujúcich týždňov. "Niektoré sa nachádzajú v klimatizovanej kupole a niektoré sú v exteriéri," spomenula riaditeľka. Tie v interiéri budú k dispozícii podľa jej ďalších slov do konca marca, začiatku apríla. Životnosť sôch vo vonkajšom prostredí závisí od počasia. "Stalo sa nám, že vydržali rovnako, ako tie vnútorné, ale stalo sa aj, že prišlo veľké oteplenie a do nejakého mesiaca ich nebolo," doplnila.



Divadlo nielen o osamelosti

Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 predstavilo v premiére hru Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia. Ide o dramatizáciu rovnomennej knihy nórskej autorky Kjersti A. Skomsvold. S nápadom "zdivadelniť" úspešnú knihu preloženú do mnohých jazykov, prišla Zita Furková, predstaviteľka hlavnej postavy.

"Kniha obsahuje neskutočné množstvo iných situácií, ale nám išlo iba o to, aby to bolo o človeku, pretože teraz je doba, že sa divadlá zaoberajú veľkými témami, a zabúda sa pritom, že tie témy vlastne robia ľudia. Zdá sa mi, že sa zabúda na človeka, na osamelého človeka a osamelý človek je každý druhý, tretí, či si to uvedomuje, alebo nie," dodala herečka k hre, ktorej témou nie je len osamelosť, ale aj zmätenosť a smrť. Hlavná hrdinka sa však so všetkým vyrovnáva a oslobodzuje cez humor, absurditu a ľahkosť: "Smrť je súčasť života, pomôže vám v prekonávaní seba samého, pomôže vám vyliečiť cit osamelosti, cit beznádeje."



Charlotte Gainsbourgová na Pohode

Gainsbourgová je ďalším účinkujúcim Pohody 2019. Francúzsko-anglická herečka a muzikantka je dcérou Sergea Gainsbourga a Jane Birkinovej. Preslávila sa rolami vo filmoch Melancholia, Jane Eyrová, 21 Gramov či Nymfomanka. Ako speváčka vydala päť albumov, pričom najviac zarezonovali albumy IRM, ktorý produkoval Beck a najnovší Rest, ktorý zaradili do výberu najlepších albumov roka The Guardian či The Independent. Na mimoriadne osobnej nahrávke spolupracovala s umelcami ako Paul McCartney, Connan Mockasin či Blood Orange a získala za ňu francúzsku Grammy Victoires de la Musique.

Festival Pohoda 2019 sa uskutoční v dňoch 11. až 13. júla v Trenčíne.



BEZ KOMENTÁRA: Trenčiansky hrad ovládli snehuliaci

Komentáre