Život

Highlighty týždňa: Yoko Ono zverejnila novú verziu skladby Imagine

"Lennonova pieseň má novú verziu. Bratislava zažila šaleny koncert. Marta Jandová vydala debutový album. Milan Lasica pokrstil výnimočnú zbierku básní. "

TASR/Webmagazin.sk, 15. októbra 2018 10:00
Yoko Ono Foto: TASR/AP
Japonsko-americká hudobníčka a výtvarníčka Yoko Ono zverejnila novú verziu skladby Imagine. Spravila tak 47 rokov po tom, ako tento sólový hit jej manžela Johna Lennona uzrel svetlo sveta.

Donedávna bolo autorstvo tejto piesne pripisované výlučne Lennonovi, pričom Ono bola uznaná za jej spoluautorku len vlani. Samotný Lennon pripustil jej prínos v rozhovore z roku 1980: "Mnoho z toho - text i koncept - prišiel od Yoko. Ale v tých časoch som bol o čosi sebeckejší, omnoho väčší macho, a jej prínos som akosi zabudol zmieniť. Bolo to však priamo z jej knižky Grapefruit," povedal vtedy bývalý člen skupiny The Beatles.

Skladba vyjde v novej podobe na pripravovanom albume Yoko Ono s názvom Warzone.



Šaleny megakoncert v Bratislave


Kandráčovci v stredu rozospievali bratislavskú Inchebu v programe Šaleny megakoncert.

"Celé Slovensko nám nadáva do šalenych východniarov, tak sme to vymysleli a tento slovný zvrat sme použili aj do prívlastku nášho turné, sme takí šalenší vychodniari, ale v tom dobrom slova zmysle, preto je to šalené turné. Kto čo chce hľadať, tak tam si to nájde. Hlavne ten náš taký temperament, životaschopnosť východniarska, nádherná melodickosť pretavená do nádherných skladieb, vplyvy Ukrajincov, Poliakov, Rusínov, jedným slovom všetko čo charakterizuje nás východniarov. Čerešničkou na torte je fakt, že okrem klasickej zostavy máme posilnenú aj dychovú sekciu," povedal pre TASR Kandráč.

Ako sa hostia sa predstavili speváčka Monika Kandráčová, líder skupiny Čechomor Karel Holas, akordeónový virtuóz Michal Červienka a skupina IMT Smile.



Lasica pokrstil zbierku básní


Prelet nad životom je názov prvej samostatnej zbierky básní z pera Emílie Filipovej, mamy legendárneho umelca Jara Filipa. Pokrstil ju Milan Lasica.

"S Jarom (Filipom, pozn. redakcie) som zažil krásne roky spolupráce a vždy som rozmýšľal o tom, vlastne až doteraz, kde sa v ňom brala tá lyričnosť, poetičnosť niekedy až romantizmus tých jeho pesničiek," uviedol krstný otec novej básnickej zbierky Milan Lasica. "Keď som si prečítal knižku pani Filipovej, zistil som, že jablko nepadlo ďaleko od stromu, že to Jaro zdedil. Vlastne môžem byť rád, že Jaro zhudobňoval moje texty a nie vaše básne," zavtipkoval a knihu poetky zo Svätého Petra posypal bielymi pierkami.

Prezentácia knihy Emílie Filipovej: Prelet nad životom v Bratislave 10. októbra 2018. Prvú samostatnú zbierku básní mamy hudobníka, herca, skladateľa a dramaturga Jaroslava Filipa uviedol jeho dlhoročný kolega Milan Lasica (vpravo). Vľavo vnučka Emílie Filipovej a slovenská speváčka Lucia Šoralová. Foto: TASR/Pavel Neubauer


Barvy Marty Jandovej


Speváčka Marta Jandová vydala debutový sólový album Barvy. "Som veľmi rada, že som si splnila tento sen. Zistila som, že keď sa chce, tak sa to dá. Zatiaľ sa všetkým, ktorým som album pustila, moje pesničky páčia. Chalani z Die Happy majú radosť, že som to konečne dotiahla. Síce už mám za sebou 25 rokov hudobnej kariéry, ale nikdy som nestála sama za seba, vždy iba s kapelou. Teraz je to moje vlastné dielo a celú zodpovednosť nesiem ja," uviedla pre médiá speváčka.

Barvy predstavujú Martu Jandovú v poprockovej polohe, ktorá je jej srdcu najbližšia. Na albume nájdeme výrazné hitové pesničky ako Černá i bílá či Milovat. Špecialitou je záverečná rocková kompozícia Strach, kde sa Marta Jandová hudobne vyznáva svojmu obľúbenému spevákovi Chrisovi Cornellovi.



BEZ KOMENTÁRA: Expozícia historických vozidiel na nitrianskom Autosalóne

Komentáre