Život

Holandské mesto má za cieľ vytvorenie nefajčiarskej generácie detí

"Projekt má za cieľ ukončiť fajčenie na verejných miestach v meste, vrátane nemocníc, detských ihrísk a škôl."

TASR, 25. júla 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Severoholandské mesto Groningen sa chce stať prvým v krajine, kde bude platiť absolútny zákaz fajčenia na verejných priestranstvách.

Ako dnes uviedol spravodajský server DutchNews.nl, lobistické skupiny, ale aj miestna samospráva, športové kluby, školy a zdravotnícki odborníci sa zapojili do širokej kampane, aby sa 180-tisícový Groningen stal prvým nefajčiarskym mestom v Holandsku.

Projekt, pri ktorého príprave zohral veľkú úlohu špecialista na závislosti Robert van de Graaf z Groningenu, má za cieľ ukončiť fajčenie na verejných miestach v meste, vrátane nemocníc, detských ihrísk a škôl.

"Pasívne fajčenie je nebezpečné takisto, ako vidieť iných ľudí, ako fajčia," povedal van der Graaf v rozhovore pre holandskú televíznu stanicu NOS. "Často si neuvedomujeme, že deti sa môžu stať závislými už len tým, že vidia ostatných fajčiť, pretože si myslia, že je to normálne správanie," vysvetlil.

Podľa jeho slov v súčasnosti zhruba 25 percent holandskej populácie tvoria aktívni fajčiari, pričom 810.000 detí vyrastá v rodine s najmenej jedným dospelým fajčiarom.

Rozbehnutý projekt sa v prvej fáze zameria na absolútny zákaz fajčenia v priestore univerzitných budov v Groningene, čo je dôležitý krok, lebo na dvoch univerzitách v tomto meste študuje okolo 40.000 študentov. Od roku 2019 bude bez cigariet aj univerzitná nemocnica.

Sedem vzdelávacích a športových organizácii podpísalo 3. apríla tohto roka spoločnú dohodu, ktorej cieľom je, aby deti v tomto meste vyrastali v prostredí bez dymu z cigariet, a vytvorenie "nefajčiarskej generácie".

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: O ružový olej z Bulharska má záujem celý svet. Viete prečo
V Holandsku je málo kriminálnikov, väznice prerábajú na kancelárie
Vypiť a zjesť. Bulhari vymysleli ekologický pohár na kávu

Komentáre