Život

Najtoxickejšie ovzdušie majú v Indii, viditeľnosť je pri smogu mizivá

"V dôsledku znečistenia ovzdušia zomrie v Indii podľa štatistík ročne viac ako 600-tisíc ľudí, najčastejšie na rakovinu pľúc."

Tablet.TV, 9. decembra 2017 9:00
Smog v pakistanskom meste Péšavár v novembri 2017. Foto: TASR/AP
India má najhoršiu kvalitu ovzdušia spomedzi všetkých krajín sveta a miera znečistenia bola za posledný mesiac rekordná. Smog v metropole Naí Dillí prekročil bezpečnú hranicu stanovenú Svetovou zdravotníckou organizáciou 75-násobne, informovala agentúra AP. Hodnota prachových častíc sa pohybovala v rozmedzí 400 až 900 mikrogramov na meter kubický.

Za kratší koniec vo veľkomeste ťahajú najmä tí, ktorí pracujú na ulici. V dôsledku znečistenia ovzdušia zomrie v Indii podľa štatistík ročne viac ako 600-tisíc ľudí, najčastejšie na rakovinu pľúc.



Situácia v indickej metropole bola taká kritická, že miestne úrady nariadili aj zatvorenie škôl a vydali odporúčania, aby sa ľudia na otvorených priestranstvách nezdržiavali.

Prvenstvo v znečistení ovzdušia má India kvôli priemyslu a automobilovej doprave. Zhoršenú kvalitu vzduchu v tomto meste a okolí spôsobili okrem iného aj októbrové oslavy obľúbeného hinduistického sviatku Díválí s ohňostrojmi a tiež vypaľovanie strnísk v susedných štátoch Harijána a Pandžáb.

Komentáre