Život

LOVE STORY: Pred 46 rokmi sa John Lennon oženil s Yoko Ono

"V roku 1969 si na Gibraltáre člen legendárnej skupiny Beatles a japonská umelkyňa Yoko Ono povedali svoje áno. Prečítajte si ich príbeh lásky."

Tomáš Kušnír, 20. marca 2015 15:10
John Lennon a Yoko Ono Foto: TASR
Kedy a kde sa stretla legendárna dvojica? Špekulácie sú rôzne, ale najpravdivejšia verzia je tá, ktorá tvrdí, že sa spoznali v novembri 1966. Yoko Ono mala v múzeu svoju exhibíciu a náhodne sa tam objavil aj Lennon. Japonská umelkyňa vôbec netušila, kto je ten pán s jedinečnými okuliarmi. Líder najznámejšej kapely na svete si chcel od Yoko Ono kúpiť jej avantgardné dielo.

Podvod a rozvod


V tom čase bol John Lennon ženatý so Cynthiou. Ich manželstvo začalo upadať kvôli drogám a nezáujmu zo strany známeho speváka. Cynthia v jednom interview spomína, ako ju policajt nespoznal a nepustil ju za členmi Beatles, keď boli na turné. Tento incident podľa nej symbolizoval koniec ich manželstva. Poslednou kvapkou v pohári bolo to, keď po návrate z Grécka našla Johna Lennona v spoločnosti Yoko Ono, ktorá mala na sebe jej župan a popíjala čaj. Cynthia a John sa následne rozviedli a autor hitu Imagine, ktorý mal vtedy 28-rokov, sa mohol naplno venovať Yoko Ono.

Zosobášili sa na Gibraltáre


Svoje áno si dvojica, ktorá od začiatku pútala pozornosť novinárov, povedala 20. marca 1969. Večná rebelka Yoko Ono prišla na svadbu v krátkych bielych šatách, podkolienkach a na tvári mala veľké okuliare. John Lennon mal obuté tenisky. Po trojminútovom obrade dvojica odišla na medové týždne do Amsterdamu. Nebola to hocijaká svadobná cesta. Obaja boli veľkí bojovníci za mier. Zavolali si novinárov a počas toho, ako sedeli v posteli, rozprávali o potrebe mieru. Z danej udalosti vznikol film Bed Peace.

John Lennon a Yoko Ono v Amsterdame. Foto: TASR


Vinia ju z rozpadu Beatles


V septembri 1969 potvrdil John Lennon odchod zo skupiny Beatles, ktorá predala milióny nahrávok. Okrem interných nezhôd sa kapela rozpadla aj kvôli manželke svetoznámeho speváka. Yoko Ono bola často pri nahrávaní a ostatným členom to vadilo. Japonská umelkyňa za to bola kritizovaná. Mnohí jej vyčítali aj to, že mala veľký vplyv na Lennona a jeho hudbu. „Hoci sme si to vtedy neuvedomovali, ja a John sme zničili svoje kariéry tým, že sme sa dali dokopy,“ povedala Yoko Ono pre anglický Telegraph. Anglická tlač bola veľmi negatívna a preto sa prominentný pár presťahoval do New Yorku.

Americký koniec


Vzťah dvojice s vlastným svetom sa po rozpade kapely z Liverpoolu taktiež rozpadol. Yoko Ono bola odlúčená od svojej dcéry, Johnovi Lennonovi hrozila deportácia kvôli drogovým problémom. V roku 1973 sa ich láska skončila. Lennon následne chodil so svojou osobnou asistentkou May Pang. Yoko a John zostali priateľmi. Ako 42-ročná mu porodila syna. Po jeho tragickej smrti robila všetko preto, aby svet nikdy nezabudol na jej exmanžela.



ODPORÚČAME AJ:
Netradičný zákrok: Mladíkovi transplantovali penis zosnulého muža
Odkaz zo záhrobia? Aj takéto niečo sa dá objednať
Pápež František už 2 roky búra predsudky: Verí v evolúciu, fotí selfie
Carlton v zelenom
Dojčenie môže vplývať na IQ človeka, ukázal rozsiahly výskum

Komentáre