Život

KURIOZITY: Vesmírne holenie a inventúra vtákov

"TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2014. V druhom štvrťroku ohúrilo stretnutie po 78 rokoch aj slonie selfie."

Webmagazin.sk/TASR, 28. decembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Kuriozitami a zaujímavosťami sa to v druhom štvrťroku 2014 poriadne hemžilo. Pozrite sa, čo všetko zaujalo.

APRÍL 2014



11. apríla
Sedem bystrých šimpanzov sa v zoologickej záhrade v americkom Kansas City dostalo z ohrady nezvyčajným spôsobom - na prekonanie múru použili strom ako improvizovaný rebrík. Výlet ľudoopov bol však len krátky. Pracovníci zoo sa postarali, aby sa šimpanzy rýchlo dostali späť do bezpečia ohrady.

15. apríla
Rozruch v litovskom hlavnom meste Vilnius spôsobil ráno los, ktorý si s potešením zaplával v rieke Neris. Los - označovaný za "kráľa lesa" - preplával popod viaceré mosty. Nakoniec sa ochrancom prírody podarilo zviera pomocou nafukovacieho člna zahnať na breh. Niekoľko sto kilogramov vážiaceho samca potom uspali zverolekári. Uspaté zviera následne odviezli späť do jeho pôvodného domova.

17. apríla
Skutočne netradičný dôvod spôsobil viac ako hodinové meškanie začiatku semifinálového zápasu Gréckeho pohára medzi PAOK Solún a Olympiakos Pireus. Jeden z fanúšikom PAOK-u, ktorého neskôr zatkli, totiž vysypal na lavičku hostí debničku malých morských rybičiek ančovičiek - Olympiakos má totiž svoj domovský stánok v Aténach v prístave Pireus a jeho fanúšikov prezývajú "ančovičky".

18. apríla
Vojvodkyňa z Cambridge, Kate, verejne spomenula to, o čom sa nehovorí: že jej manželovi, britskému princovi Williamovi rapídne ubúda vlasov. Na poľnohospodárskej výstave v Sydney Kate žartovne navrhla, že vlna z vystavenej alpaky, čo je druh peruánskej lamy, má rovnakú farbu ako Williamove vlasy a mohla by poslúžiť na výrobu príčesku na zakrytie jeho plešiny.
Britský princ William (vpravo) a vojvodkyňa z Cambridgeu Kate sledujú basketbalový zápas zámorskej NBA medzi Brooklynom Nets a Clevelandom Cavaliers v New Yorku 8. decembra 2014. Foto: TASR/AP


19. apríla
Biely dom dostal petíciu za deportáciu popového speváka Justina Biebera do Kanady, avšak reakcia prezidentského úradu jej signatárov príliš nepotešila. Tým Biely Dom odkázal len stručné: "Bedz komentára". Takmer 275.000 ľudí podpísalo internetovú petíciu, žiadajúcu vyhostenie idola násťročných dievčat Justina Biebera (19) naspäť do Kanady, skade spevák pochádza. Ten v Amerike pôsobí vďaka prisťahovaleckým vízam - tzv. zelenej karte. Pritom podľa programu Bieleho domu "We the People" sa úrad prezidenta zaväzuje zaoberať sa tými petíciami, ktoré prekročia spodnú hranicu 100.000 zozbieraných platných podpisov.
Kanadský popový spevák Justin Bieber. Foto: TASR/AP


25. apríla
Malé švédske princezné Estelle a Leonore mohol svet prvý raz obdivovať na fotografiách spolu - kráľovský palác zverejnil záber dievčatiek na svojej internetovej stránke.

30. apríla
Britský princ Harry sa údajne rozišiel s priateľkou Cressidou Bonasovou. Britské médiá citovali jedného zo spoločných priateľov páru, keď povedal, že je to "veľmi, veľmi škoda".

MÁJ 2014



4. mája
Ann Huntová a Elizabeth Hamelová sa stretli prvýkrát po 78 rokoch - naposledy boli spolu v maternici svojej matky. Sú totiž dvojičky. Matrika amerického Orange County informovala, že sa sestry stretli v kalifornskom Fullertone z iniciatívy svojich detí. Huntová bola daná na adopciu a žije v Anglicku. O existencii svojho dvojčaťa sa dozvedela, keď zomrela jej adoptívna matka a ona začala pátrať po vlastnej mame.


7. mája
V delfináriu v nepokojnom východoukrajinskom meste Doneck pribudol nový účinkujúci, ktorého meno je symbolom nádeje pre budúcnosť regiónu. Volá sa Mier (po rusky i ukrajinsky Mir).

Český poslanec za stranu TOP 09 Daniel Korte, ktorý sa v snemovni preslávil spievanými prejavmi, požiadal, aby boli prejavy ministra financií Andreja Babiša tlmočené do češtiny. Odvolával sa pri tom na rokovací poriadok. Podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Bartošek z KDU-ČSL, ktorý schôdzu viedol, mu nevyhovel. Korte označil vystúpenie ministra financií Babiša (hnutie ANO) za "hatmatilku". "Hatmatilka, ktorou rozpráva pán minister financií Babiš, sa českému jazyku približuje len vzdialene," uviedol Korte na adresu miliardára slovenského pôvodu s českým občianstvom, ktorý v snemovni predniesol správu o stave nezamestnanosti.

Olivovozelený klobúčik hollywoodskej herečky Audrey Hepburnovej vydražili v Los Angeles za viac ako 45.000 dolárov (zhruba 32.000 eur).
Zamatová pokrývka hlavy, ktorú mala na sebe oblečenú Audrey Hepburnová počas fotenia do magazínu Vogue. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


18. mája
Všeobecne prevláda názor, že britská kráľovná Alžbeta II. je v Spojenom kráľovstve jednou z najbohatších osôb. Sunday Times napísali, že s 330 miliónmi libier (405 miliónmi eur) je v britskom rebríčku superboháčov na 285. mieste.

21. mája
Google zosadil Apple a stal sa najhodnotnejšou značkou sveta v rebríčku BrazdZ Top 100 Najhodnotnejších svetových značiek pre rok 2014 s hodnotou 159 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 40 percent.

22. mája
Za aktuálne najstaršieho muža sveta vyhlásili 111-ročného Alexandra Imicha z New Yorku. Na svojej webovej stránke to oznámil magazín Live Science, odvolávajúc sa na Guinnessovu knihu rekordov.
Alexander Imich. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Americký prezident Barack Obama chce skrátiť čas, ktorý musia vyčkať zahraniční návštevníci pri vstupnej kontrole na amerických letiskách, aby tak podporil cestovný ruch a rast ekonomiky. Prezident si dal už pred dvoma rokmi za cieľ zvýšiť prílev turistov tak, aby sa Spojené štáty stali najnavštevovanejšou destináciou sveta. Podľa Svetovej turistickej organizácie sú USA momentálne na druhej priečke v rebríčku top turistických destinácií, a to za Francúzskom, ktoré by chceli predbehnúť. Nárast počtu turistov by totiž Spojeným štátom pomohol vytvoriť nové pracovné miesta.

23. mája
Viac ako 70.000 km preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi švajčiarsky pilot Eric Guilloud. Let absolvoval za sedem mesiacov, pričom pri svojej ceste cez polovicu Zeme navštívil niekoľko desiatok miest. Za najzaujímavejšie miesto, ktoré počas letu navštívil, označil Guilloud Polynéziu. Švajčiarsky pilot prišiel do Prievidze z dôvodu štandardnej prehliadky svojho lietadla po náročnom lete s celkovou dĺžkou 76.615 km.


24. mája
Britská kráľovná Alžbeta II. nepomýšľa vo veku 88 rokov a vyše 60 rokoch na tróne na odchod do dôchodku. Jej najznámejšia dvojníčka však svoju kariéru končí. Jeannette Charlesová (86), ktorá vystupuje ako dvojníčka kráľovnej už viac než 40 rokov, to prezradila pre noviny Daily Mail. Jeannette Charlesová sa v úlohe napodobňovateľky panovníčky stretla s prominentmi ako napríklad Muhammad Ali a účinkovala ako kráľovná vo filmových komédiách ako Bláznivá strela.

28. mája
Nemecká kancelárka Angela Merkelová opakovane obhájila postavenie najvplyvnejšej ženy sveta, ako to vyplynulo zo zverejneného rebríčka amerického magazínu Forbes.
Angela Merkelová Foto: TASR/AP


29. mája
Rybár v horskej oblasti Vogesen na severe Francúzska nechcel uveriť, že ho pohrýzla piraňa - čo je inak druh žijúci v tropických vodách. Penzionovaný pekár Jean-Claude Charpy očakával na háčiku šťuku. Keď chcel svoj úlovok odstrániť z háčika, dravá ryba ho tak pohrýzla, že mu musel prísť na pomoc ďalší rybár.

Fotografický autoportrét slonice - skutočné slonie selfie - našiel 23-ročný Brit vo svojom mobile, ktorý stratil v safari parku vo Worcestershire. Scott Brierley povedal, že mu počas fotografovania slonov spadol mobil na zem a dostal príkaz, aby nevystupoval z auta. Videl 22-ročnú slonicu kráčať k svojmu mobilu, ale domnieval sa, že si ho pomýlila s potravou.
Scott Brierley Foto: internet


30. mája
Tridsaťšesť metrov vysoká veža z lega, ktorú postavili maďarskí nadšenci s pomocou školákov pred Bazilikou sv. Štefana v Budapešti, je najvyššou vežou z lega na svete. Rekord zaznamenala Guinnessova kniha svetových rekordov, napísal spravodajský web usatoday.com.
Veža z lega v Budapešti. Foto: internet


Ani šesť poschodí nezastavilo odvážneho Švéda, ktorý si zabudol kľúče. Nezaváhal a v noci vyliezol po fasáde budovy v meste Malmö až do svojho bytu na šiestom poschodí. Guráž Švédovi síce nechýbala, ale šťastie zrejme nemal. Okrem toho, že si zabudol kľúče, zabudol aj otvoriť okná. Napriek svojmu lezeckému úspechu sa do vlastného bytu nedostal. Nešťastník zalarmoval susedov, ktorí privolali záchranárov a tí museli "lezca" dostať dole pomocou rebríka.

31. mája
Rekordné dve miliardy vzhliadnutí dosiahol na webovej stránke YouTube neskrotný a divoký Gangnam Style rapového speváka Psy. Prekvapujúci hit juhokórejskej popovej hviezdy sa tak stal vôbec prvým videom na YouTube, ktorý prekročil dvojmiliardovú hranicu pozretí. Neobyčajne vitálny raper Psy drží na YouTube aj ďalší rekord, a to so skladbou Gentleman: 38 miliónov vzhliadnutí za jediný deň.


JÚN 2014



2. júna
Američanka Harriette Thompsonová zlomila na maratóne v San Diegu rekord, keď ho absolvovala vo veku 91 rokov - stala sa najstaršou účastníčkou. Thompsonová sa zúčastnila na svojom obľúbenom maratóne, ktorý zabehla už 15-krát. Zvládla to s časom sedem hodín, sedem minút a 42 sekúnd, čím zlomila aj americký rekord za najrýchlejšie zabehnutý maratón vo vekovej skupine 90-94 rokov.
Harriette Thompson Foto: runnersworld.com


3. júna
Indický prezident Pranab Mukherdží, ktorý je známym milovníkom zvierat, dal urobiť "inventúru" druhov vtákov, ktoré navštevujú rozľahlé záhrady jeho sídla.

Malá švédska princezná Leonore, ktorá sa vo februári narodila v New Yorku, po prvý raz navštívila Švédsko.

9. júna
Singapurčan Andy Chua zvíťazil s ponukou 2,2 milióna dolárov (1,61 milióna eur) v tohtoročnej súťaži o možnosť obedovať s legendárnym americkým podnikateľom Warrenom Buffettom. Buffett je tretím najbohatším investorom na svete a jeho rady sa pokladajú za mimoriadne cenné. Buffett organizuje súťaž o možnosť poobedovať s ním hovädzí steak a zapiť ho červeným vínom od roku 2000. Peniaze, ktoré za akciu Buffett získa, venuje charitatívnej organizácii Glide.

11. júna
Malá korytnačková mačka menom Poppy z Veľkej Británie, ktorú Guinnessova Kniha rekordov 19. mája uznala za najstaršiu žijúcu mačku sveta, niekoľko týždňov po tom uhynula. Mala 24 rokov - v ľudskom živote by to bolo až 114.
Poppy Foto: internet


Česká polícia odchytila hada, ktorý žil celé mesiace nebadane v jednom z hotelov v Plzni. Nejedovatý veľhadík piesočný vydesil chyžnú, ktorá ho objavila a upozornila naň políciu. Ukázalo sa, že plaz prežíval v hoteli na Lochotíne nebadane od februára, keď s ním jeho majiteľ pricestoval do západočeskej metropoly na výstavu hadov.

17. júna
Nevydarenú noc mal vlamač v novozélandskom meste Christchurch, ktorý zostal trčať v rúre odparovača tuku priamo nad reštauračným fritovacím zariadením. Iba 18-ročný mladík sa v stánku rýchleho občerstvenia chcel zrejme najesť bez zaplatenia, ale nemal šťastie. Pri teplote iba šesť stupňov Celzia bol zlodej uväznený v rúre približne dve hodiny. Políciu zalarmoval sused, ktorý v skorých ranných hodinách počul zo stánku niekoho kričať o pomoc. Chlapčisko bol pokrytý vrstvou studeného tuku a podchladený.

20. júna
Veľký poplach na Novom Zélande spôsobil balón spoločnosti Google bez ľudskej posádky, ktorý sa zrútil do mora, čo bolo omylom považované za haváriu lietadla. Záchranárov v meste Christchurch zalarmoval farmár, ktorý si myslel, že sa do mora zrútilo lietadlo. Na miesto vyrazili vrtuľníky a záchranné člny, no našli len vonkajší obal balóna.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


27. júna
V 34. týždni tehotenstva štartovala Američanka Alysia Montanová na domácom šampionáte v atletike. V Sacramente absolvovala rozbeh na 800 m a do cieľa dobehla v čase 2:32,13 min.

27. júna
Nemecký astronaut Alexander Gerst vyhral na vesmírnej stanici ISS stávku s americkými kolegami a mohol im oholiť hlavu. Nemecko totiž vyhralo nad USA na futbalových MS 2014 tesne 1:0.
Astronauti NASA Reid Wiseman (vľavo) , Steve Swanson (uprostred) a astronaut ESA Alexander Gerst sledujú zápas z futbalových majstrovstiev sveta počas desaťminútovej prestávky medzi vedeckými experimentami na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice 17. júna 2014. Foto: TASR/AP


27. júna
Joedir Sancho Belmonte mal vstupenku na pamätný rozhodujúci zápas o titul MS 1950 medzi domácou Brazíliou a Uruguajom, no na štadión Maracana vtedy neprišiel, keďže musel zostať doma so svojou chorou matkou. Výmenou za starú a pokrčenú vstupenku spred 64 rokov mu však Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) teraz poskytla tri nové na júlové finále MS 2014 opäť na Maracane.

Prvá časť kuriozít roku 2014 vyšla 27. decembra. Ďalšie časti vydá Webmagazín 29. a 30. decembra.

ODPORÚČAME AJ:
MAMA A TATA: Viete prečo deti používajú tieto slová ako prvé?
Kuriózne rituály: Chatka lásky a tri dni bez WC spájajú zaľúbencov
Sedem najbizarnejších rekordov: Neuveríte v čom ľudia dokážu zabodovať
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť

Komentáre