Život

Lesné požiare v Indonézii viedli k predčasnému úmrtiu 100.000 ľudí

"Výskum pripisuje predčasné úmrtia dospelých ľudí tomu, že dýchali vzduch s vysokým obsahom čiastočiek na báze uhlíka."

TASR, 25. septembra 2016 8:00
Minuloročné požiare v Indonézii mali viac obetí, ako sa na prvý pohľad zdalo. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Až vyše 100.000 ľudí v juhovýchodnej Ázii zomrelo vlani predčasne v dôsledku lesných požiarov v Indonézii. Vyplýva to z najnovšej štúdie dvoch amerických univerzít, Harvardovej a Kolumbijskej, o ktorej informovala agentúra DPA.

Výskumníci z oboch univerzít odhadli, že toxický dym z lesných požiarov zavinil od júla do októbri 2015 iba v Indonézii 91.600 predčasných úmrtí. V Malajzii ich narátali 6500 a v Singapure 2200.

Výsledky štúdie naznačujú, že regionálna úmrtnosť súvisiaca s dymom bola vlani 2,7-krát vyššia než v roku 2006. Výskum pripisuje predčasné úmrtia dospelých ľudí tomu, že dýchali vzduch s vysokým obsahom čiastočiek na báze uhlíka.

Štúdia nezahrnula dopady ďalších toxických látok z lesných požiarov, ako je napríklad oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanid vodíka či arzén.

Podľa indonézskej vlády zomrelo v dôsledku vlaňajších lesných požiarov 24 ľudí. Svetová banka odhadla ekonomické straty z týchto požiarov na 16 miliárd dolárov.

Štúdia zistila, že väčšina jedovatých pár pochádzala z požiarov založených na odvodnených rašeliniskách, z ktorých mali vzniknúť plantáže.

Požiare rašelinísk dokážu tlieť celé dni aj týždne v podzemí a uvoľňujú tri až šesťkrát viac dymových častíc ako požiare založené inde, upozorňujú odborníci z organizácie Greenpeace.

Šesť indonézskych provincií vyhlásilo minulý mesiac pohotovosť po tom, ako na ostrovoch Borneo a Sumatra vypukli lesné požiare.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Letisko, z ktorého neodletíte: Takto vyzerá nárazníková zóna
V okolí Granady pátrajú opäť po hrobe Federica Garcíu Lorcu
Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to
Zrekonštruovaný Fabkovie dom ukazuje, ako kedysi miestni žili

Komentáre