Život

Liečivé pramene v Nimnici takmer zastavili výstavbu Nosickej priehrady

"Súčasná kapacita Kúpeľov Nimnica je 390 postelí, ročne tu absolvuje kúpeľnú liečbu ústavnou alebo ambulantnou formou viac ako 5000 hostí. "

TASR, 25. augusta 2016 8:00
Kúpele Nimnica, ilustračná snímka Foto: youtube.com/D.Behan
Písomné zmienky o minerálnych prameňoch v obci Nimnica v Púchovskom okrese sú známe už od roku 1763, kedy popísali a analyzovali dva pramene. Tamojší obyvatelia vodu využívali na varenie piva a ako zdroj kvalitnej pitnej vody. Na liečebné účely sa však čistá, slaná, hydrogénuhličitanová voda začala využívať až o takmer dve storočia neskôr.

Ako TASR informoval technický námestník Kúpeľov Nimnica Tibor Šesták, počas výstavby priehradného múru Nosickej priehrady v roku 1953 vytryskol z hĺbky 67 metrov prameň, ktorý takmer zastavil výstavbu Nosickej priehrady. Voda sa správala agresívne voči betónu i železu, a tak museli stavbu priehradného múru na čas prerušiť. Preinvestovalo sa však už mnoho peňazí, takže sa urobil nový geologický prieskum do hĺbky až 150 metrov a rozhodlo sa, že v stavbe sa bude pokračovať. Pre agresívnu vodu museli odizolovať podložie pod priehradným múrom špeciálnou hmotou. Až na túto membránu sa zakladala stavba.

„Zachované vrty minerálnej vody po laboratórnych rozboroch vykazovali vysokú mineralizáciu, svojho času najvyššiu v republike. To podnietilo vznik myšlienky na jej kúpeľné využitie. Po neúnavnej snahe doktora Jozefa Vajdu sa rozhodlo využiť pramene na liečenie dýchacích a zažívacích ťažkostí a chorôb z povolania postihujúcich dýchacie a tráviace cesty,“ uviedol Šesták.



Ako dodal, kúpele využívajúce túto vodu vznikli 1. apríla 1959 ako liečebňa Trenčianskych Teplíc. Prví hostia prišli do kúpeľov 1. septembra 1959. Postupne obsadili pôvodných 60 postelí, aby si tu liečili choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania (následky poškodenia dýchacích ciest leptavými parami, plynmi a dráždivými prachmi), choroby obehového a pohybového ústrojenstva, onkologické a gynekologické choroby.

Uznesením vlády z roku 1969 bola Nimnica vyhlásená kúpeľným miestom a určili sa ochranné pásma vodných zdrojov. Súčasná kapacita Kúpeľov Nimnica je 390 postelí, ročne tu absolvuje kúpeľnú liečbu ústavnou alebo ambulantnou formou viac ako 5000 hostí.



Nimnická voda je stredne mineralizovaná, hydrogénuhličitanová-sodno-vápenato-horečnatá, hypotonická a studená. Obsahuje sodík, draslík, horčík, železo, vápnik, chlór, jód a voľný oxid uhličitý. Blahodarné účinky minerálnej vody v kombinácii s priaznivými klimatickými podmienkami, klasickými aj špeciálnymi kúpeľnými procedúrami a príjemným prostredím pomáhajú pri liečení chorôb tráviaceho ústrojenstva, dýchacích ciest i chorôb z povolania, postihujúce tráviace a dýchacie cesty, chorôb obehového ústrojenstva, poruchy látkovej premeny (obezita, diabetes) a žliaz s vnútornou sekréciou, chorôb pohybového ústrojenstva a nervových, gynekologických a onkologických chorôb.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Splavovanie na rieke Dunajec sa dedí z generácie na generáciu
Samica grónskeho žraloka sa dožila rekordných 400 rokov
Krásy Malého Dunaja treba zažiť, tvrdí organizátor splavov
Ak pustite klimatizáciu naplno, hrozí vám teplotný šok

Komentáre