Život

Pre Liptovské droby chcú získať chránené zemepisné označenie v EÚ

"Nájsť receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebolo jednoduché. Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. "

TASR, 30. mája 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš
Tradičné Liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.

"Nájsť receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebolo jednoduché. Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. V Bobrovci napríklad pridávajú do drobov krv, v Smrečanoch zas jahňacie mäso. Nakoniec sme sa po mnohých rokovaniach a degustáciách zhodli, že tradičné Liptovské droby budú pozostávať zo zemiakov, škvariek, osmaženej cibule na bravčovej masti a niekoľkých korenín. Pomletá zmes sa naplní do bravčového čreva, uvarí sa, ochladí a následne ešte upečie," povedal pre TASR Štefan Packa z formujúceho sa Občianskeho združenia Liptovské droby. Podobným jedlom sú podľa neho šialence, ktoré sa pripravujú z podobných surovín, plnia sa však do baraních čriev.

Prípravný výbor združenia v týchto dňoch podal žiadosť o registráciu občianskeho združenia Liptovské droby na Ministerstvo vnútra SR, schválená by mala byť do dvoch týždňov. "Keď budeme registrovaní ako občianske združenie, môžeme podať našu žiadosť o zápis chráneného zemepisného označenia a začne sa náročný úradný a zákonný proces. Recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Úrad priemyselného vlastníctva SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci so zástupcami Výskumného ústavu potravinárskeho, kontrolných orgánov, a iné," vysvetlil Packa s tým, že proces by mal trvať približne dva roky.

"Verím, že ak sa nám podarí dotiahnuť náš zámer do konca, všetci Liptáci to prijmú s hrdosťou. Chránené zemepisné označenie bude potom zaväzujúce a tradičné liptovské droby budú všade pripravované podľa jednotného postupu s rovnakým zložením. Pod registrovaným názvom sa budú droby s najlepšou receptúrou dovážať aj do reštauračných zariadení a obchodov," skonštatoval s tým, že chránené zemepisné označenie alebo chránené označenie pôvodu získalo do dnešného dňa desať slovenských potravín.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VÝSLEDKY: Najlepšie slovenské pivá tohto roka ocenili v súťaži
Na Záhorí je obľúbená vínna turistika
Barabášov Bhután: Hľadanie šťastia ocenili na festivale v Indii
FOTO: Pri pobreží Izraela našli vrak lode s pokladom starým 1600 rokov

Komentáre