Život

Máte doma hanblivé dieťa? Vieme, ako mu pomôcť

"Hanblivosť je bežný jav. Odhaduje sa, že problém s plachosťou alebo ostychom má od 20 do 48% ľudí. "

Zuzana Onufer, 27. mája 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer
Väčšina detí sa s takouto črtou osobnosti prosto narodí, avšak niekedy vyvolá plachosť nejaká negatívna udalosť alebo skúsenosť. "Akonáhle rozpoznáte takéto správanie u svojho dieťaťa, máte dve možnosti. Buď budete pracovať s tým alebo proti tomu,“ hovorí Bernardo Carducci, riaditeľ Výskumného ústavu plachosti na Indiana University.

Hanblivé deti sú zvyčajne sebestačné, premýšľavé a empatické. Neradi skúšajú nové veci, dlhšie sa prispôsobujú novej situácii. Chcú byť v spoločnosti, ale často sa jej vyhýbajú, pretože nevedia, ako sa do nej včleniť.

Byť hanblivým v dnešnej dobe síce nie je príliš dobrá devíza, ale ani prekážka viesť normálny život. „Hanblivé deti nesmú ostať sociálnymi odľudmi. Snažte sa im pomôcť naučiť sa fungovať v sociálnom prostredí a budovať vzťahy s ľuďmi," radí profesor psychológie na University of Nevada Christopher Kearney.

Ako plachý je príliš plachý?


Všeobecne platí, že nie je nič zlé na tom, ak je vaše dieťa plaché alebo hanblivé. Takéto deti sú v škole často lepšími poslucháčmi a sú menej problematické v oblasti správania. Hanblivosť sa stáva problémom, ak bráni dieťaťu dosahovať to, čo sa od neho očakáva alebo ak je kvôli tomu dieťa nešťastné.

Varovným signálom je napríklad, ak dieťa odmieta ísť do školy, má problém nájsť si kamaráta alebo je utrápený ak dostane pozvanie na narodeninovú párty spolužiaka.

Dôležité sú postupné kroky osmeľovania, netreba nič uponáhľať, aby sa dieťa ešte viac neuzavrelo do seba. Tu je niekoľko rád pre rodičov, ako svojim deťom pomôcť prekonať hanblivosť.

Poskytnite dieťaťu vstupnú stratégiu
Pomôžte mu napríklad skamarátiť sa so skupinou rovesníkov tým, že ich chvíľu budete spoločne pozorovať a vo vhodnom momente dieťa postrčíte, aby k nim pristúpilo a prihovorilo sa napríklad: „Mám rád lode a vy?“

Budujte v dieťati sebadôveru
Pripomeňte mu situácie, kedy sa napríklad ostýchal ísť na spolužiakovu oslavu narodenín, ale že sa prekonal a nakoniec sa tam tak dobre zabával, že nechcel ísť domov.

Prax v sociálnych zručnostiach
Zapájajte vaše dieťa čo najviac do bežných sociálnych kontaktov s cudzími ľuďmi. V obchode ho napríklad nechajte zaplatiť pri pokladni, v reštaurácii ho povzbuďte, aby si sám objednal jedlo, pozvite k vám domov jeho spolužiaka alebo kamaráta, aby sa spolu hrali napríklad počítačové hry.

Poskytujte spätnú väzbu
Chváľte alebo odmeňujte ho za všetky drobné pokroky. Ak opäť „zamrzne“ pri kontakte s ľuďmi, preberte si takúto situáciu a poraďte mu, ako postupovať nabudúce.

Choďte dieťaťu príkladom. Všetky deti zvyknú kopírovať správanie svojich rodičov. Keď v bežných situáciách vidí, ako viete pozdraviť ľudí, konverzovať s nimi, ste priateľský a otvorený, ono sa bude chcieť správať podobne.

Prejavte čo najviac empatie a lásky
Povedzte svojmu dieťaťu, že aj vy ste boli v detstve plachý. Hovorte mu príbehy, ako ste prekonali svoju hanblivosť. Predovšetkým mu za každých okolností prejavujte svoju lásku a náklonnosť, aby vedel, že kvôli tomu, že je hanblivý ho nemáte menej radi.
Zdroj: webmd.com

ODPORÚČAME AJ:
SBS-kári nemôžu robiť osobnú prehliadku bez súhlasu prehliadaného
Deň Afriky: Päť častých mýtov, ktoré sa spájajú s týmto kontinentom
Siedme vymieranie: Kyslá superkatastrofa pozemského života začala
Nebaví vás zhadzovať kilá vo fitku? Skúste tequilu

Komentáre