Život

HOMOFÓBIA: Dva príbehy, ktorým neuveríte

"Pred 25 rokmi vyškrtli homosexualitu z Medzinárodnej klasifikácie chorôb WHO."

Tomáš Kušnír, 17. mája 2015 13:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Na 17. mája pripadá Medzinárodný deň proti homofóbii. Pýtate sa, prečo práve tento dátum? 17. mája 1990 totiž vyškrtli homosexualitu z Medzinárodnej klasifikácie chorôb WHO. Odvtedy svet prešiel veľkým pokrokom, no aj napriek tomu sa stále nájde veľké množstvo ľudí, ktorí útočia na LGBTI komunitu.

Hlavným cieľom Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO) je zvýšiť povedomie o násilí a diskriminácii tejto menšiny po celom svete. Vedeli ste, že homosexuáli žijúci v homofóbnych regiónoch žijú v priemere o dvanásť rokov kratšie?

Ellen DeGeneres, Neil Patrick Harris a mnohí ďalší. Všetko sú to známe osobnosti, ktoré prekonali strach zo straty kariéry, a povedali verejnosti o svojej sexuálnej orientácii. Niektorí zažili väčší mediálny tlak ako iní. Webmagazín vám prináša dva príbehy, ktoré dávajú nádej celej homosexuálnej menšine. Zlepší sa to.

Ellen sedela doma, až do kým jej nedošli peniaze


Americká herečka a komička a aktivistka za práva homosexuálov Ellen DeGeneresová (uprostred) sa stala nositeľkou Ceny Marka Twaina za jej prínos pre komediálny žáner. Foto: TASR/AP
„Rozhodla som sa, že to [homosexualita] nebude niečo, za čo sa budem celý život hanbiť,“ povedala Ellen DeGeneres pre ABC News.

Dnes patrí Ellen k obľúbeným moderátorkám, získala niekoľko ocenení a jej talkšou je v Amerike veľmi populárna. V roku 1997, keď povedala verejnosti o svojej orientácii, bola situácia iná. Stalo sa tak počas jednej z častí The Ellen Show. Ellen mala vtedy pred štyridsiatkou a jej hviezda každým dňom stúpala. Médiá sa toho okamžite chytili a známa komička mala naozaj ťažké obdobie.

Minulý rok povedala pre magazín People, že sa cítila veľmi izolovaná a odmietnutá. „Netušila som, že to bude až také prekvapenie. Moje city boli zranené. Vzdala som sa a sedela som doma, až do kým mi nedošli peniaze. Potom som začal odznova,“ povedala Ellen v rozhovore. Momentálne tvorí pár s modelkou Portiou de Rossi, s ktorou mali svadbu v lete 2008.


Hral toho najväčšieho sukničkára


Neil Patrick Harris pózuje s cenou pre najlepšieho muzikálového herca za rolu v muzikáli Hedwig and the Angry Inch na 68. ročníku odovzdávania prestížnych amerických divadelných cien Tony v newyorskej hale Radio City Music Hall 8. júna 2014. Foto: TASR/AP
Dobrý herec zahrá hocikoho. Aj heterosexuála. Neil Patrick Harris je toho dôkazom, pretože v seriály How I Met Your Mother si zahral sukničkára Barneyho Stinsona. Mali však jedno spoločné – obaja nechceli vzťah so ženou. Neil Patrick Harris je oceňovaný herec, komik a tento rok sa zhostil úlohy moderátora Oscarov.

Americký herec sa priznal so svojou orientáciou až v roku 2006. „Som rád, že môžem rozohnať akékoľvek fámy a nedorozumenia. Som hrdý, že som veľmi spokojný homosexuál žijúci svoj život naplno. Cítim sa šťastne, že môžem pracovať s úžasnými ľuďmi v oblasti, ktorú milujem,“ povedal Harris pre magazín People. Od roku 2004 tvorí pár s Davidom Burtkom, s ktorým vychovávajú syna a dcéru. Minulý rok mal pár svadbu v Taliansku a vystupoval tam aj Elton John.

Zamestnanci Disney sa zapojili do projektu It Gets Better:

Zdroj: youtube.com

ODPORÚČAME AJ:
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Higlighty týždňa: Obnovení Simpsonovci a obézna Európa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre