Život

Slováci patria do TOP 10 najväčších konzumentov tvrdého alkoholu

"V rebríčku suverénne vedie Južná Kórea. Slováci sa však nenechali zahanbiť a sú tiež veľmi vysoko."

, 16. februára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Alkohol je medicína, alkohol uvoľňuje atmosféru a navodzuje dobrú náladu a preto ho ľudia milujú. Toto je jedna kategória názorov. Alkohol je metlou ľudstva a silná droga, toto je zase tvrdý - nekompromisný argument odporcov alkoholu. Okrem bolenia hlavy na druhý deň je totiž oveľa závažnejším problém závislosť, ktorá vedie k spoločensko-sociálnym problém až k smrti. Alkohol podľa štatistík zabije ročne 2,5 milióna ľudí vo svete, to predstavuje väčší počet, ako AIDS. Beztak nenájdeme v každej domácnosti minimálne jednu fľašu tvrdého alkoholu.

Hovorí sa, že Slováci sa radi pozrú na dno pohárika. Kolujú rôzne historky o tom, ako pili Slováci s Nemcami alebo s Francúzmi a kým sa Slovák usmieval, tak Nemec už bol dávno pod stolom. Mýtus, ktorý nás radí medzi najväčších konzumentov alkoholu, je, aj nie je, celkom pravdivý. Držíme sa síce na horných priečkach, no nie sme prví.

Globálna marketingová výskumná spoločnosť Euromonitor International urobila prieskum, respektíve analýzu v 53 krajinách na celom svete, ktorá ukazuje, koľko alkoholu sa predalo a vypilo v jednotlivých krajinách počas uplynulého roka na jednu osobu počas jedného týždňa. Výsledkom bol rebríček desiatich krajín, kde sa konzumuje alkohol najviac.

Slovensko je na ôsmom mieste

Lídrom rebríčka je možno na prekvapenie mnohých Južná Kórea, v ktorej pripadá na jedného obyvateľa 13,7 pohára na týždeň. To je dvakrát viac ako druhé Rusko, kde to vychádza na 6,3 pohára na týždeň. Tento alarmujúci fakt donútil kompetentné úrady v krajine konať. Pomocou rôznych kampaní vplývajú na Kórejčanov, aby obmedzili konzumáciu tak veľkého množstva alkoholu.

V tomto "atraktívnom rebríčku" sa na ôsmom mieste umiestnilo aj Slovensko s 3,8 pohára na obyvateľa na týždeň. Pri týchto kritériách je dôležité podotknúť, že nejde o kávové poháre. Euromonitor bral do úvahy objem 44 ml, to predstavuje takmer jedno poldeci. Podľa analýzy každý Slovák tak vypije týždenne tri takmer poldecáky tvrdého alkoholu. Na veľkosť našej krajiny, ktorá je desaťkrát menšia ako Južná Kórea je to celkom veľké číslo, ak navyše spomenieme, že za nami ostali Francúzi alebo Američania.



Desiatku uzatvára Brazília na deviatom mieste (3,6 pohára týždenne) a desiate je USA (3,3 pohára na týždeň). Do top 10 sa nezmestili škandinávske krajiny, o ktorých sa traduje, že sa tam pije (hovorí sa piješ ako Dán) veľmi veľa alkoholu alebo Íri a mimo desiatky sú aj Česi na 11. mieste s troma pohármi. Na posledných miestach sa umiestnili islamské krajiny: Maroko, Egypt, Indonézia, kde pre náboženské regule je spotreba alkoholu nulová.

Komentáre

Anketa:

Stretávate sa vo vašom okolí s nadmernou konzumáciou alkoholu?