Život

Nemôžete sa zbaviť pneumatiky okolo pása? To preto, že ste žena

"Na jednej strane smutné, na druhej strane je to aspoň dobrá výhovorka."

Zuzana Onufer, 29. júla 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Jedným z hlavných morfologických rozdielov medzi mužmi a ženami je množstvo tuku. U žien predstavuje tuk v priemere 18% až 20% telesnej hmotnosti, zatiaľ čo u mužov je to iba 10% až 15%. Prečo táto nespravodlivosť?

Tuk ako zdroj energie pre dieťatko


Od prírody je ženské telo vyvinuté tak, aby mohlo za každých okolností chrániť plod. Od istého okamihu života preto ženské telo ukladá viac tukových zásob, pretože sa pripravuje na možné otehotnenie. Z tohto dôvodu majú ženy viac enzýmov pre ukladanie tuku a menej enzýmov pre spaľovanie tukov. Navyše ženský pohlavný hormón estrogén aktivuje tukové ukladanie enzýmov a spôsobuje ich množenie.

Zaujímavosťou je, že v rôznych klimatických pásmach sa tuk na ženskom tele ukladá na rôznych partiách. V horúcich krajinách sa tuk koncentruje u Afričaniek na zadku, u žien v Stredomorí na bokoch a Aziatky ho majú okolo pupka. Súvisí to s tým, že v horúcom počasí by to spôsobovalo termoregulačné problémy, ak by bol tuk rozmiestnený na viacerých miestach. Naopak v chladnejších krajinách je práve takéto rovnomerné rozmiestnenie tuku po celom tele žiaduce, pretože telo sa tak lepšie chráni pred mrazom.

Kdekoľvek ich máme, hlavnou funkciou našich tukových zásob je zachovanie druhu. Umožňuje totiž prežitie ženy a jej potomka v čase nedostatku.

Ani príliš málo, ani príliš veľa


Je dôležité si uvedomiť, že tukové zásoby sú potrebné pre správnu funkciu našich tiel. Posadnutosť vlastným vzhľadom a snaha nemať na sebe ani gram tuku môže viesť k vážnym hormonálnym problémom. Zníženie hladiny hormónov spôsobí prerušenie alebo vynechanie cyklu, čo vedie k dočasnej neplodnosti. Medzi ďalšie zdravotné riziká patrí aj strata kostnej hmoty.

Opačný extrém je zase príliš veľa telesného tuku. Obezita sa stáva vážnou hrozbou pre zdravie žien v každej fáze ich života. U žien s nadváhou je zaznamenaný vyšší výskyt rakoviny prsníka po menopauze a rakoviny maternice. Mladšie ženy trpiace obezitou majú zase problémy buď s otehotnením alebo pri tehotenstve rôzne gynekologické a pôrodnícke komplikácie či vrodené chyby dieťaťa. Obezita sa uvádza aj ako jedna z príčin stresovej inkontinencie u žien.

Zdroj: humankinetics.com, quickmedical.com

ODPORÚČAME AJ:
Buďte nenápadní: Toto sú kódované výrazy pre sex
Zdieľané bývanie: Je čas sa odsťahovať?
Dieťa a prvé nadávky: Šesť rád, ako ich stopnúť
Ľudia s touto farbou očí majú sklon k alkoholizmu

Komentáre