Život

NOVOTNÁ: Proti extrémizmu treba začať bojovať v mysliach mladých ľudí

"Stála delegátka SR pri UNESCO zdôrazňuje, že sa musí posilniť vzdelávanie v oblasti ľudských práv, či treba vyučovať rozmanitosti kultúr, dejín náboženstva."

TASR, 28. novembra 2015 12:00
Na snímke stály delegát SR pri UNESCO Klára Novotná, počas rozhovoru pre TASR. Foto: TASR - Michal Svítok
Keďže vojny začínajú v mysliach ľudí, aj obrana mieru musí byť konštruovaná v mysliach mužov a žien – to sú počiatočné riadky ústavy UNESCO, ktoré študentom v utorok (24.11.) na Univerzite Komenského pripomenula stála delegátka SR pri UNESCO Klára Novotná. Táto skutočnosť nebola podľa nej nikdy taká dôležitá, ako je dnes. "Ako ináč presiahnuť k zdrojom radikalizácie, než bojovať proti extrémizmu tam, kde má svoje korene - vo vedomí mladých ľudí," uviedla veľvyslankyňa na podujatí Milujem UNESCO, ktoré sa v aule univerzity konalo pri príležitosti 70. výročia tejto organizácie.

Veľvyslankyňa študentom pripomenula, že UNESCO vzniklo na troskách druhej svetovej vojny, aby zabránilo opakovaniu tragédií, ktoré boli založené na nedostatku vzájomného poznania, rešpektu či tolerancie. Chcelo byť miestom pre dialóg a interakciu. "Zrodilo sa z presvedčenia, že ľudstvo nájde nové spôsoby, ako budovať mier aj prostredníctvom vzdelávania, kultúry či vedy," podotkla.

Dnes má svet podľa Novotnej ale do činenia s nenávisťou, ktorú poháňa exkluzívne videnie sveta a identita spočívajúca na falošnej interpretácii viery, na nenávisti voči druhým, nevedomosti a intolerancii. "V noci z 13. na 14. novembra bol Paríž zatemnený. Šok a hrôza zavládli v uliciach a 130 nevinných ľudí prišlo o život vo vražedných teroristických atentátoch. Násilný extrémizmus zabíjal tento rok i v Kodani, Ankare, Tunise, Bejrúte, v nebi nad Sinaiom či v Bamaku," uviedla Novotná s tým, že drvivá väčšina obetí boli mladí ľudia vo veku 20 a 30 rokov, ktorých zavraždili tiež mladí 20- až 30-roční ľudia.

S bojom proti extrémizmu treba preto podľa nej začať v mysliach mladých. Novotná zdôrazňuje, že sa musí posilniť vzdelávanie v oblasti ľudských práv, treba vyučovať rozmanitosti kultúr, dejín náboženstva a nenechať deti vyrastať v nevedomosti a predsudkoch. "Iba vtedy, ak budeme spolu komunikovať, stretávať sa, vymieňať si názory a vedomosti, učiť sa o rôznych kultúrach, budeme si schopní cez vzájomné poznanie dôverovať, podporovať sa a rešpektovať jeden druhého," podotkla.

Organizácia je šíriteľom tejto myšlienky, avšak jej súčasťou môže byť každý jednotlivec, pripomína Novotná. "Dnes sa stačí pripojiť na internet a prostredníctvom webovej stránky či sociálnych sietí UNESCO sa môže každý aktívne zapojiť do výmeny názorov a osvojiť si filozofiu organizácie. A myšlienky a hodnoty UNESCO šíriť vo svojom pracovnom i súkromnom prostredí, to je niekedy to najdôležitejšie," zdôraznila. Pôvodná myšlienka zakladateľov UNESCO je teda podľa Novotnej stále živá a snaha o nachádzanie mierových riešení má svoje opodstatnenie.

ODPORÚČAME AJ:
Koľko priateľov na Facebooku je veľa a koľko málo?
Najvzácnejšia huba sveta sa nachádza aj v Tatranskom národnom parku
Pätina tínedžerov nevie obmedziť využívanie internetu, tvrdí výskum

Komentáre