Život

Chystáte sa cez sviatky opekať? Takto postavíte bezpečné ohnisko

"Apríl patrí už dlhodobo medzi mesiace, keď horia požiare v prírodnom prostredí najčastejšie. Základom bezpečnosti je dobre postavené ohnisko. Ako na to?"

TASR, 18. apríla 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Apríl patrí už dlhodobo medzi mesiace, keď horia požiare v prírodnom prostredí najčastejšie. Príčinou býva zakladanie ohňov v prírode. Vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov je pritom zakázané a fyzickým osobám za to hrozí pokuta do 331 eur. Upozorňuje na to Odbor požiarnej prevencie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Prevenciou vzniku požiarov v prírode je podľa hasičov budovanie ohnísk na vyznačených miestach lesných pozemkov, ktoré sú zabezpečené proti voľnému šíreniu ohňa. Zabezpečenie ohnísk znamená, že sú obložené kameňmi, obsypané pieskom alebo vyhĺbené v zemine. Pritom platí, že do vzdialenosti najmenej jedného metra musia byť zbavené všetkých horľavých látok.

Hasiči upozorňujú


Ohniská nemajú byť pod vetvami stromov alebo na ich koreňoch, v blízkosti suchej trávy alebo mladého porastu. Ohniská by mali byť budované neďaleko vodných zdrojov a v prípade, že sa na blízku žiadny nenachádza, treba pripraviť primerané množstvo piesku alebo sypkej zeminy na hasenie ohňa.

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková
Najčastejšími príčinami požiarov v prírodnom prostredí sú nedbanlivosť, nedodržanie protipožiarnych opatrení a podcenenie nebezpečenstva vzniku požiaru pri používaní otvoreného ohňa, informoval odbor prevencie. Jeho údaje uvádzajú, že len vlani zasahovali pri 1534 požiaroch, ktoré vznikli pri vypaľovaní trávy a suchých porastov.

Podľa štatistiky HaZZ za roky 2007-2013 vzniklo v mesiaci apríl 672 lesných požiarov, čo je najviac oproti ostatným mesiacom roka. Najhoršiu bilanciu zaznamenali v apríli 2007, keď vzplanulo 227 lesných požiarov. Vlani horeli lesy najčastejšie v auguste (59) a v apríli (54).

Komentáre