Život

Highlighty týždňa: Noc zlatých sošiek a slzy Kuzminovej

"Filmový svet sa dočkal. Najprestížnejšie oceňovanie v branži pozná svojich víťazov, veľké prekvapenia sa nekonali. Nominácie premenili favorizované snímky."

Veronika Rosputinská, 3. marca 2014 10:00
Foto: TASR/AP Photo


V noci z nedele na pondelok sa v Spojených štátoch odovzdávali Oscary, najprestížnejšie filmové ceny na svete. Najlepším filmom roka sa očakávane stala dráma 12 rokov otrokom natočená podľa skutočného príbehu Solomona Northupa, slobodného človeka predaného do otroctva. Tento film získal aj ďalších dvoch Oscarov - v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe Lupita Nyong'ová, pre ktorú to bola prvá filmová úloha, a v kategórii najlepší adaptovaný scenár.

Najviac nominácií premenila snímka Gravitácia, z desiatich sedem. Napríklad film Špinavý trik, ktorý mal rovnako desať nominácií, nepremenil ani jednu. Bez sošky obišiel aj film Vlk z Wall Street, ktorý mal medzi divákmi veľký úspech. Leonardo DiCaprio si tak na svoj životný úspech musí opäť ešte počkať.

Obe mužské kategórie si uchmatol film Klub poslednej nádeje - Matthew McConaughey v hlavnej úlohe stvárnil obeť AIDS a Jared Leto vo vedľajšej úlohe HIV-pozitívnu transsexuálku. Snímka získala aj tretieho Oscara, za masky. Kompletný zoznam víťazov nájdete v tomto článku.

Kuzminovej slzy


Na námestí v Banskej Bystrici opäť po štyroch rokoch oslavovali olympijské zlato. Nasťa Kuzminová, naša jediná športovkyňa, ktorej sa tento rok podarilo bodovať na olympiáde, prišla medzi dav ľudí a neskrývala svoje emócie. Po tvári sa jej kotúľali slzy. „Šťastie nemôžem vyjadriť slovami. Ruky, ktoré som chytila, oči do ktorých som hľadela pri mojej ceste autom, srdce sa mi rozbúchalo od dojatia. Ďakujem, otvorení, srdeční, naozajstní, takí sú všetci okolo mňa. Každý z nás je najlepší, každý sa môže radovať, všetci ste jedineční," povedala krajanom.

Nasťa Kuzminová na námestí v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein
Za najväčšie životné víťazstvo však považuje svojho syna, prváčika Jeliseja. „Pred štyrmi rokmi mal Jelisej dva a pol rôčka, chystali sme sa do škôlky, teraz je už prváčik a pozorne ma, ako vidíte, stráži. Už rozumie, čo sa deje, práve jeho považujem za najväčšie víťazstvo v živote."

Uzimené chlapča


Ani tento týždeň v highlightoch nechýba video, ktoré zapĺňalo sociálne siete. Vybrali sme si kampaň nórskej charitatívnej organizácie, ktorá na zastávku posadila malého chlapca, iba v tenkom svetri. Cieľom kampane bolo zistiť, ako na uzimené dieťa budú reagovať okoloidúci.



Ako ste mali možnosť sami vidieť, našlo sa mnoho ľudí, ktorí sa vzdali vlastného pohodlia a tepla, aby chlapcovi pomohli. Niektorí poskytli šál či rukavice, iní aj bundu a sami ostali v tenkom oblečení. Čo myslíte, ako by podobná kampaň dopadla u nás?

Komentáre