Život

Osem dôvodov, prečo je skvelé byť dvadsiatnikom

"O pár rokov budete toto obdobie považovať za ´staré zlaté časy´."

Tomáš Kušnír, 6. marca 2015 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR

Vek


Keď sfukujete tortu s dvadsiatimi sviečkami, nie je vám všetko jedno. Už nikdy to nebude x-násť. Od teraz vám je x-dsať. Po tom, čo ste sa vybúrili počas puberty a všetky revolty proti svetu máte za sebou, začína čas, na ktorý ste čakali. Nie ste mladý, ani starý. Dvadsať je tak akurát. Nikto vás nepovažuje za dieťa, ale ešte stále sa radíte k mládeži.

Viete, kto ste


Konečne viete, kto ste a čo chcete. Puberta a s ňou trápne účesy a pózy sú preč. Radikálne sa už nemeníte. Nestane sa, že jeden deň počúvate piešťanského rapera a na druhý deň hlásate svetový mier pri rytme piesní Boba Marleyho. Väčšina dvadsiatnikov vie, čo chce od života, má svoje plány a sny.

Rodičia začínajú chápať


Pomaly, ale isto, si rodičia uvedomujú, že ich dieťa vyrástlo. Stále má rado svojich rodičov, ale nepotrebuje ich každý deň pri sebe. Rodičia prestanú so zákazmi a zväčša začínajú svoje deti rešpektovať ako rovnocenných partnerov. Mamy sú mamy a to správanie sa príliš nezmení. Aj ony napokon, že ste dospelý jedinec, ktorý sa vie o seba postarať.

Obdobie svadieb rovesníkov


Počas vysokej školy si veľa vašich známych nájde osudového partnera. Mnoho mladých sa plánuje vziať po vysokej škole. Je možné, že najčastejšie budete chodiť na svadby ako dvadsaťročný. Budete svedkami toho, ako sa vaši strelení a nespútaní priatelia usadia a upokoja. V tomto veku pravdepodobne budete na svadbe iba so svojou polovičkou.

Nemáte záväzky


Súčasné trendy prezentujú dvadsaťročných ako slobodných a ambicióznych ľudí. Podľa všetkého ešte nie ste zosobášený a teda môžete skúšať, čo a kto vám vyhovuje. Doma nemáte tri hladné krky, takže ak sa náhodou stane, že vás šéf pošle do čerta, odnesiete si to iba vy. Nemusíte mať prehnané výčitky, a zároveň nemáte obmedzenia.

Stredná škola skončila


Štyri roky na strednej opisujú ľudia dvojako. Pre niektorých to bolo peklo sprevádzané zbytočnými predmetmi, stresom a snahou zapadnúť. Druhá skupina tvrdí, že stredná škola sú najlepšie roky života. To môže tvrdiť iba ten, kto nezažil vysokú školu. Po skončení strednej školy sa veľa vecí zmení. Vyučovanie sa nezačína o ôsmej, študenti nesedia štyri hodiny denne pri knihách. Každý ide sám za seba. Môže to mať aj svoje negatíva. Vzťahy na vysokej škole sú iné. Koľkí z nás by sa však vrátili na strednú školu? Na viac ako na jeden-dva dni?

Vlastné peniaze


Peniaze, peniaze, peniaze! Mať vlastný majetok a nebyť závislý od rodičovských finančných injekcií, je na nezaplatenie. Na všetko, čo kupujete, sa zrazu pozeráte úplne inak, ale aj to je čaro dospievania. Nekúpite si jogurt za 82 centov, ale radšej ten, čo je v akcii. Áno, byť samostatný a dospelý nie je iba o výhodách, ale aj o mnohých nevýhodách.

Ešte stále môžete riskovať


Ruka v ruke s tým, že ste bez záväzkov, ide možnosť riskovať. Risk je zisk. Práve teraz je ten správny čas, keď sa môžete zbaliť a precestovať Európu stopom. Taktiež je iba na vás, aká bude vaša budúcnosť. Či pôjdete tým alebo iným smerom. Môžete vyskúšať nové veci bez toho, aby ste museli racionálne uvažovať a nechať si tak ujsť zážitky, na ktoré budete v starobe spomínať.

ODPORÚČAME AJ:
Šaty, pre ktoré sa rozhádali užívatelia internetu: Akej sú teda farby?
Sedem spôsobov, ako zostať kreatívny
VSTUP ZAKÁZANÝ: Odhaľte prísne strážené priestory kremnickej mincovne
Highlighty týždňa: Udeľovanie Oscarov a americká šou Katy Perry
Hendikepovaní Matej a Jozef natočili video, ktoré inšpiruje každého

Komentáre