Život

Päť rád, ktoré by mali vedieť všetci vysokoškoláci

"Nebuďte študenti, ktorí sa sústredia iba na školu a zabúdajú na všetko okolo seba."

Tomáš Kušnír, 17. novembra 2015 15:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Vysoká škola je pre každého nová etapa. Získate nových priateľov, odídete z domu a získate nezávislosť, po ktorej ste tak túžili. Predtým, než sa vrhnete do študentskej rieky, si osvojte tieto rady a naučte sa s nimi plávať.

Skúsenosť menom Erasmus


Stráviť štyri mesiace v zahraničí a dostávať finančnú podporu? Na výške máte jedinečnú príležitosť. Ak máte možnosť, určite choďte na študijný pobyt Erasmus. Niekedy bude štúdium na poslednom mieste, ale získate nové kontakty, veľa zážitkov a uvidíte, ako to funguje na iných školách.

Môžete, no nemusíte


Systém vysokoškolského štúdia je iný, na aký ste boli zvyknutí. Vyučovanie nebude od ôsmej do druhej a často nebude povinné. To, že na prednášky nemusíte chodiť, pretože tam nie je prezenčná listina, ešte neznamená, že by ste nemali. Prezentácia v PowerPointe vám to nevynahradí.

Využite to


Byť vysokoškolákom znamená pomerne ľahký finančný život. Samozrejme, ak si odmyslíte krízové stravovacie riešenia v podobe rôznych surovín. Študenti majú veľa zliav a nebojte sa ich uplatňovať. Zájdite do divadla, lebo aj tam si môžete kúpiť lacnejšie vstupenky. Využívajte svoj status študenta, kým ho máte. Cestujte. Cestujte veľa a často. V reálnom živote na to nebudete mať čas.

Vytvorte si vzťahy


Štúdium na vysokej škole je dobrodrúžstvo, niekedy aj nebezpečné. Aby ste sa cítili v bezpečí, musíte si vytvoriť nové kontakty. Spolužiaci vám pomôžu so zadaniami a pošlú poznámky, keď ste si počas prednášky kontrolovali správy na Facebooku. Stavajte mosty, nepáľte ich. Využijete to v osobnom a profesionálnom živote.

Výsledky nie sú všetko


Je to tak. Známky nie sú všetko. Keď sa v tridsiatke obzriete naspäť za svojim divokým obdobím, pravdepodobne si nebudete pamätať, či ste dostali A alebo B z povinne voliteľného predmetu. Ani si neuvedomíte a vaša mladosť bude preč. Červený diplom vám ju nevynahradí. Nebuďte študenti, ktorí sa sústredia iba na školu a zabúdajú na všetko okolo seba. Pokúste sa nájsť balans.

ODPORÚČAME AJ:
Športiak s autopilotom a pristávacou plochou pre drony
Predčasná ejakulácia nie je pravá choroba
Množstvo skleníkových plynov dosiahlo vlani rekordné hodnoty
Sestra v akcii jubiluje: Toto ste o nej nevedeli

Komentáre