Život

Deväť vecí, ktoré si za peniaze v žiadnom prípade nekúpite

"Čo sa dá a čo sa nedá kúpiť za peniaze? Ľudia zdieľajú rôzne názory. Tu sú niektoré z nich."

, 10. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


For money can't buy me love, spieva Beatles vo svojom hite Can't Buy Me Love. Refrén z tejto pesničky platí aj v praxi. Kúpená láska alebo šťastie nebude nikdy to pravé, to nehovoriac o zdraví. Polemizovať by sme mohli do nekonečna. Na sociálnej sieti Quora istý užívateľ zadal otázku: "Čo si myslíte, čo sa nedá kúpiť za peniaze?" Vybrali sme deväť najvýstižnejších vecí, s ktorými sa ľudia v rôznom veku stotožnili. Vyplývajú z ich životných skúseností. Niektoré sú klišé, iné na zamyslenie.

Zdravé sebavedomie a hodnoty


Istý užívateľ napísal, že si v roku 2004 kúpil dom vo veľmi drahej štvrti, ktorý si vlastne nemohol ani dovoliť. Zobral si preto hypotéku. Dôvod, prečo sa rozhodol pre tento neuvážený krok, bol ten, že si tak chcel nájsť svoju životnú partnerku. Myslel si, že práve super drahý dom mu dvihne sebavedomie a získa si priazeň vysnívanej ženy. Omyl, tento krok ho úplne zruinoval. Trochu drahá škola do života.

Viac času


Ak máte peniaze, určite si budete môcť dovoliť zaplatiť človeka, ktorý za vás vyrieši mnohé úlohy a pomôže vám získať viac času, ktorý môžete tráviť nad inými úlohami alebo s rodinou. Ťažko však vieme odhadnúť, ako dlho budeme na tejto zemi. Môžeme mať miliardy, ale ak odídeme v rozkvete, sú nám zbytočné, píše ďalší prispievateľ. My len uvádzame príklad za všetky. Biznis man a vizionár Steve Jobs.

Skúsenosť a zručnosť


Môžete si zaplatiť najlepších učiteľov na svete, najlepšie nástroje, no zručnosti, ktoré sa naučíte tvrdou prácou a chybami, ktoré ich sprevádzajú, nenahradia žiadne peniaze.

Skutočný rešpekt


Rešpekt je vec, ktorá sa skutočne nedá kúpiť za žiadnych okolností. Ak si myslíte, že vás ľudia rešpektujú práve preto, že máte peniaze, ste na omyle. Je to iba moc peňazí. Skutočný rešpekt si musíte vydobyť skutočnými činmi, znie ďalší zmysluplný príspevok.


Rovnováhu medzi prácou a súkromím


Môžete zarobiť milióny, no za peniaze si nekúpite sami seba. Musíte sa vedieť menežovať sami.

Dobrú reputáciu


Samozrejme, kúpite si osobu, ktorá vám urobí bezchybné, fantastické PR, že budete vyzerať svetovo. Nakoniec vás však dobehne vaša minulosť, neuvážené kroky vám ľudia v rôznych podobách skôr či neskôr spočítajú.

Obyčajný, prostý život


Najlepšie a najkrajšie veci v živote vôbec nesúvisia s peniazmi. Akonáhle ich stratíte, už ich nezískate späť. Bez ohľadu na to, akí bohatí ste.

Zdravie


Ak sa nebudete starať o svoje telo, o svoje zdravie, nevyvážite ho žiadnym zlatom na svete, ak ho raz stratíte.



Dosť


Posledný respondent pridal veľmi zaujímavý príbeh, ktorý sa stal slávnemu spisovateľovi, autorovi románu "Hlava 22" Josephovi Hellerovi. Na jednom nóbl večierku sa spisovateľ stretol s 25-ročným boháčom, ktorý za rok zarobil viac, ako Heller svojím románom za celý život. Mladík sa suverénne postavil a skonštatoval, že má absolútne všetko. Heller ho však zastavil a povedal: "Mám jednu vec, ktorá ti určite chýba." Mladík sa ironicky usmial a opýtal sa na ňu. Heller mu odpovedal: "Tá vec, ktorú mám a ty nemáš sa volá DOSŤ."

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Mladík zarobil milióny: Peniaze ma neurobili šťastným, tvrdí
Pohľad milionárov, ktorý nám chýba, aby sme boli bohatí
Sedem finančných chýb novomanželov predtým, než prekroja tortu
Desať silných slov, ktoré efektívnejšie rozhýbu váš biznis
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre