Život

Najlepšie platené práce v Amerike, na ktoré nepotrebujete titul

"Veľa vysokých škôl apeluje na študentov, aby ich dokončili a mali tituly. Rozhodne v Amerike to tak nefunguje vždy. Pre získanie dobre platenej práce niekedy stačí byť šikovný. "

Matej Martinček, 31. marca 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Podľa Amerického inštitútu vzdelávania študenti, ktorí vyštudovali vysokú školu, môžu mať vysoký plat. Niektorí študenti si ale vedia nájsť cestu k dobre platenej práci aj bez vysokoškolského vzdelania. Portál eduandfuture.com priniesol zoznam zamestnaní.

Letový dispečer


Približná suma, ktorú za rok zarobí $108,600
Letoví dispečeri musia dohliadať na to, aby sa nič nestalo na oblohe. Zodpovedajú za bezpečnosť. Pre získanie tejto práce musia podstúpiť tréning, no nemusia mať vysokoškolský titul. Po dokončení strednej školy to môžete s radosťou vyskúšať. Avšak pozor, je to skutočne práca len pre zodpovedných ľudí.



Operátor atómových reaktorov v elektrárni


Približný plat sa pohybuje na sume $68,200
Táto práca si vyžaduje veľa technických zručností a intuíciu riadiť a byť obozretný. Atómoví operátori zvyčajne skončia stredné školy. Pre získanie tejto práce potrebujete mať znalosti z matematiky a fyziky. Najlepšie sa uchytia tí, ktorí majú maturitu zo strednej školy, ktorá sa zaoberala matematikou, fyzikou a počítačovými zručnosťami. Všetko si vyžaduje najvyšší level, preto treba byť najlepší.



Opravár výťahov


Približný plat je $59,200
Možno vás to prekvapilo, ale ide o prácu, v ktorej vystavujete do nebezpečenstva svoj vlastný život. Opravári a inštalatéri si vyžadujú špecializované zručnosti pre fixovanie výťahov a mali by toho veľa ovládať ohľadne mechaniky. Tu nepotrebujete žiadne povolenie a ani školu. Jediné, čo k tejto práci potrebujete, je prax. Ak študujete elektrickú teóriu, fyziku, matematiku a viete niečo o bezpečnosti, ste správny človek pre toto povolanie.



Elektrický dispečer a distribútor


Približný plat sa rovná sume $60,000
Práca sa tiež radí medzi tie z nebezpečných. Predstavte si New York alebo Bratislavu prípadne pol Slovenska ako v momente zhasne. Ako keby sa zastavil čas a jediný, kto za to môže ste vy. Zodpovednosť za elektrinu pre nemocnice, ktoré by mohli v tom momente zachrániť život, je dôležité. Pre získanie tejto práce je potrebné mať dokončenú strednú školu s maturitou a pracovnú skúsenosť v tejto oblasti.



Realitný maklér , obchodník na burze


Plat je okolo $59,200
Známe a nedôverčivé povolanie, ale predsa sa vždy nájdu takí, ktorí robia svoju prácu poriadne. Všetko sa dá naučiť, záleží len na vašej zručnosti a schopnostiach. Napríklad ak sa chcete stať realitným maklérom v Amerike, stačí podstúpiť 60-hodinové školenie a následne napísať dobre test.

Reality show - Realitný maklér na jeden deň


ODPORÚČAME AJ:


Pápež František už 2 roky búra predsudky: Verí v evolúciu, fotí selfie
Jaskyniari našli poklad Alexandra Veľkého, ktorý má 2300 rokov
PSYCHOLÓG: Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás
PREKVAPIVÉ ZISTENIE: Po jednom poháriku sa stávate príťažlivejším
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú

Komentáre