Život

Počuli ste už o teniskách, z ktorých vám vyrastie strom?

"Tenisky, ktoré sa nám po pár dňoch rozpadnú na nohe, nie sú žiadnou novinkou. Existujú však také, ktoré si ľudia zámerne kúpia preto, aby sa im biologicky rozložili. "

Zuzana Onufer, 30. apríla 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: Facebook/Organics
Každoročne ľudia vyprodukujú milióny ton odpadu, ktorý končí na skládkach a znečisťuje životné prostredie. Málo ľudí vie o tom, že je možné zakúpiť biologicky rozložiteľné produkty, ktoré sú akýmsi vyšším stupňom recyklácie odpadu. Sú totiž z materiálu, ktorý sa po vyhodení prostredníctvom baktérií alebo iných živých organizmov rozloží v pôde. Kým niektoré plasty sa rozkladajú viac ako 1000 rokov, biologicky rozložiteľné produkty to dokážu za niekoľko dní. Okrem spomínaných tenisiek sa takýmto spôsobom vyrábajú aj ďalšie produkty dennej spotreby.

Odpadkové vrecia


Táto alternatíva bežných plastových vriec, ktoré vyrába firma Indaco Manufacturing nezanecháva po ich rozklade žiadne škodlivé látky v pôde. Sú kompostovateľné, to znamená, že sú pre pôdu dokonca prospešné. Vrecia sú pevné, ale vyžadujú si jemnejšie zaobchádzanie, aby sa vám nerozpadli. Sú certifikované Biodegradable Plastics Institute (BPI).

Detské plienky


Každoročne skončí v Spojených štátoch amerických približne 27 miliónov plienok na skládkach, čo predstavuje až 4 milióny ton odpadu. A to sú štatistiky len za jeden štát. Našťastie existuje riešenie. Spoločnosť gDiapers vyrába plienky, ktorá je možné kompostovať alebo vyhodiť. Tieto jednorazové plienky sa totiž v pôde rozložia buď do 50 alebo do 150 dní.

Tenisky


Spomeňte si, koľko tenisiek ste doteraz vyhodili, pretože sa buď opotrebovali alebo vyšli z módy. Odteraz môžete striedať vašu obuv bez výčitiek svedomia. Viaceré spoločnosti totiž už vyvinuli tenisky, ktoré sú biologicky rozložiteľné. Doslova revolučné sú však tenisky značky OAT, ktoré majú v sebe zakomponované semienka. Čiže po ich vyhodení sa nielenže v pôde rozložia, ale vyrastie z nich strom. No nekúp to. Tenisky síce majú ešte nejaké nedostatky, sú napríklad dosť robustné pre denné nosenie, ale to sa časom vychytá.

Hodinky


To by ste určite neuhádli. Ale je to tak. Biologicky rozložiteľné sú už aj hodinky. Spoločnosť Sprout vyrába náramkové hodinky z kukuričnej živice, organickej bavlny, korku, bambusu a baterky bez ortuti. Takéto hodinky sa síce stopercentne biologicky nerozložia, ale väčšina ich komponentov áno. Je to veľký pokrok, pretože obyčajné hodinky sú nerecyklovateľné a rozkladajú sa príliš dlho.

Podobne biologicky rozložiteľné alebo kompostovateľné existujú už aj vrecká do vysávača, slamky alebo jednorazové nádobky na jedlo. A vyvíja sa množstvo ďalších produktov, ktoré prichádzajú na trh. Ak teda môžete niečo urobiť pre zlepšenie životného prostredia, tak neváhajte. Siahajte radšej po výrobkoch z prírodných materiálov, ako po ich umelohmotných alternatívach, ktoré sa v našich lesoch, riekach a pôde rozkladajú stovky rokov.
Zdroj: organics.org

ODPORÚČAME AJ:
Nerobte paniku: Päť dôvodov meškajúcej menštruácie
Päť dôvodov, prečo ženy žijú dlhšie než muži
Nasledujte svoje sny: Tu je desať dôvodov, prečo sa to oplatí
Rukopis génia, ktorý rozlúštil nacistický kód, predali za milión USD

Komentáre