Život

Potápači spozorovali pri pobreží Havaja obrovského žraloka modrého

"Žraloky modré sa pri pobreží Havajských ostrovov vyskytujú zriedkavo, pretože voda je tam príliš teplá."

TASR, 23. januára 2019 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Obrovského žraloka modrého - jedného z najväčších zaznamenaných - spozorovali potápači pri pobreží Havajských ostrovov. S predátorom (nesprávne nazývaným žralok biely) si aj zaplávali, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

Šesť metrov dlhá samica mala podobné znaky na tele, ako mal najväčší spozorovaný žralok toho druhu, samica nazývaná "Tmavomodrá".

Najnovšie spozorovaný dravec sa nečakane objavil v utorok 15. januára a pripojil sa k ďalším žralokom, ktoré sa kŕmili mŕtvym vorvaňom tuponosým pri pobreží havajského ostrova Oahu.

"Videli sme niekoľko žralokov tigrích a potom sa zrazu objavila ona a všetky ostatné žraloky sa rozpŕchli. Začala sa obtierať o náš čln," uviedla potápačka Ocean Ramseyová, keď opisovala neobyčajné stretnutie pre denník Honolulu Star Adviser.

"Bola jednoducho len veľkým, krásnym, nežným obrom, ktorý chcel náš čln využiť ako miesto na obtieranie, poškrabkanie," dodala Ramseyová, ktorá plávala so žralokom celý deň a urobila úchvatné zábery. "Začali sme sa potápať na svitaní a ona s nami zostala veľkú väčšinu dňa," doplnila potápačka.

Podľa Ramseyovej samica, údajne najmenej 50-ročná s hmotnosťou okolo 2,5 tony, bola "šokujúco obrovská" a zrejme bola gravidná.

Žraloky modré sa pri pobreží Havajských ostrovov vyskytujú zriedkavo, pretože voda je tam príliš teplá.

"Tmavomodrú", ktorá má aj svoj vlastný účet na Twitteri a pred niekoľkými rokmi sa stala hrdinkou dokumentárneho filmu, v minulosti pozorovali okolo ostrova Guadalupe pri pobreží Mexika.

Komentáre