Život

Pozor na bezhlavé nakupovanie. Môžete prepadnúť závislosti

"Kedy sa z bežnej zábavy takmer každej ženy stáva choroba ? Čo je ešte normálne a čo už nie?"

Zuzana Onufer, 19. júla 2015 6:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Sezóna letných výpredajov vrcholí a my si často neuvážene nakúpime množstvo vecí, ktoré sa síce „oplatili,“ ale veľa z nich skončí odložených v skrini. Nemožno to síce označiť za rozumné, ale nie je to ani patologické, pretože si to uvedomujeme a nerobíme to často. V niektorých prípadoch sa však naoko nevinná záľuba v nakupovaní môže zvrhnúť na deštruktívnu závislosť, ktorá nás finančne zruinuje.

"Chorobné nakupovanie a s tým spojené výdavky sú definované ako nevhodné, nadmerné, a mimo kontrolu," hovorí Donald Black profesor psychiatrie na Iowe College of Medicine. "Rovnako ako iné závislosti, to v podstate súvisí s impulzívnosťou," dodáva.

Čo je spúšťačom závislosti?


"Nikto nevie, čo presne spôsobuje návykové správanie, ako je neuvážené nakupovanie, alkoholizmus, užívanie drog alebo hazardné hry," hovorí Ruth Engs, profesorka aplikovanej vedy o zdraví na Indiana University. Viaceré nové výskumy naznačujú, že približne 10 až 15% ľudí má genetické predispozície k návykovému správaniu, pričom dôležitú úlohu hrá aj prostredie.

Síce nevieme, čo závislosť vyvoláva, ale vieme, prečo v nej ľudia napriek tlaku okolia zotrvávajú. Podľa profesorky Engs majú jednotlivci pri návykovom správaní ako je napríklad aj chorobné nakupovanie zvýšený pocit šťastia. Prirodzene sa vyskytujúce receptory opiátov v mozgu - endorfíny a dopamín sa zapnú a človek sa cíti pri svojej závislosti dobre.

Shopoholizmus


Návykové nakupovanie nazývame aj shopoholizmus. "Existuje množstvo podobných modelov správania medzi shopoholikmi a ľuďmi s inými závislosťami. Napríklad, zatiaľ čo alkoholici skrývajú svoje fľaše, shopoholici skrývajú svoje nákupy,“ tvrdí Engs. Aké sú podľa profesorky Engs ďalšie varovné znaky, ktoré by si mali členovia rodiny nákupnej maniačky všímať?

Nákupy cez rozpočet - Závislí ľudia sa často dostávajú svojimi neuváženými nákupmi do mínusu. Kým normálny človek si povie, och nemôžem si to dovoliť kúpiť, pre chorého človeka to nie je prekážka.

Nutkanie na nákupy - Keď napríklad shopoholik ide do obchodu s cieľom kúpiť si topánky, prinesie domov hneď desať párov.

Popieranie problému - Shopoholici si tajne skrývajú svoje nákupy, pretože vedia, že by ich za to manžel alebo rodina kritizovali. S tým súvisia aj rôzne tajné účty alebo kreditné karty, ktorých limit zvyknú prekročiť aj o niekoľko tisíc eur.

Začarovaný kruh – Niektorí ľudia idú na ďalšie nákupy preto, lebo sa cítia previnilo za tie predošlé a to vytvára začarovaný kruh.

Ako shopoholikom pomôcť?


Podobne ako pri iných závislostiach, aj shopoholik potrebuje odbornú pomoc psychiatra. Jeho závislosť totiž ničí vzťah s partnerom aj s jeho blízkymi. Postihnutý človek vytvára dlhy, klame, fyzicky aj emocionálne sa od ostatných izoluje. Na liečbu sa zvyčajne využívajú antidepresíva, kognitívno- behaviorálna procedúra, ale aj finančné poradenstvo. Všeobecne je však potrebná zmena správania. Profesor Black odporúča:

- Priznať si, že ste od nakupovania závislý, čo je polovica úspechu
- Zbaviť sa kreditných kariet, ktoré sú palivom závislosti
- Nechodiť na nákupy osamote, ale s niekým, kto vás ustriehne
- Nájsť si zmysluplné spôsoby ako tráviť voľný čas inak ako nakupovaním

Zdroj: webmd.com

ODPORÚČAME AJ:
Ľudia s touto farbou očí majú sklon k alkoholizmu
Sonda New Horizons nadviazala kontakt so Zemou
Vedci z CERN-u objavili nové častice nazývané pentakvarky
Facebook je minulosťou. Tieto aplikácie sú v kurze
Ako spracúvajú bolesť muži a ako ženy?

Komentáre