Život

Prečo energetické nápoje nepatria do rúk deťom?

"Rodičia, viete, čo vaše dieťa počas dňa pije? Radšej si to skontrolujte."

Zuzana Onufer, 26. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nová štúdia na Yale School of Public Health ukazuje, že energetické nápoje výrazne zvyšujú hyperaktivitu a prejavy nesústredenosti u školákov. Autori štúdie preto odporúčajú, aby deti takéto nápoje nepožívali a aby sa zvážil aj zákaz predaja pre mladistvých. Okrem vysokej hladiny cukru totiž obsahujú kofeín a ďalšie stimulujúce látky, ktoré škodia detskému organizmu.

Výskumný tím pod vedením profesorky Jeannette Ickovics skúmal 1649 školákov vo veku 12 rokov v mestskej škole v Connecticute. Vedci napríklad zistili, že chlapci konzumovali vo väčšej miere energetické nápoje, ako dievčatá.

Hyperaktivita, zvýšený tlak, stavy úzkosti


"Konzumácia sladených nápojov vo všeobecnosti zvyšuje riziko hyperaktivity a nesústredenosti medzi školákmi“, tvrdí Ickovics. „Dôležitým poznatkom však je, že energetické nápoje sú hnacím motorom prepuknutia týchto symptómov,“ dodáva. Podľa profesorky by rodičia z tohto dôvodu mali obmedziť konzumáciu sladených nápojov u svojich detí a energetické nápoje by mali pre ne ostať tabu.

Niektoré nápoje sladené cukrom a energetické nápoje, ktoré sú obľúbené u študentov obsahovali až 40 gramov cukru. Študenti v rámci štúdie uviedli, že počas dňa vypijú priemerne dva takéto nápoje. Problém je v tom, že odborníci odporúčajú maximálne 21 až 33 gramov cukru denne.

Okrem hyperaktivity a nepozornosti, presladené nápoje majú negatívny dopad na detskú obezitu. A nielen to. „Mix chemických látok v energetických nápojoch môže spôsobiť zvýšenú srdcovú frekvenciu, hypertenziu, stavy úzkosti, bolesti hlavy a poruchy spánku. Nedávna štúdia University of Miami naznačuje aj vážnejšie výsledky, ako je búšenie srdca, mŕtvica a náhla smrť,“ varuje doktor Manny Alvarez.

Chcete, aby toto pili vaše deti?


Energetické nápoje obsahujú podľa jeho slov tri až päťkrát väčšie množstvo kofeínu ako kolové nápoje. Okrem toho v nich nájdete množstvo neregulovaných bylinných a prírodných stimulantov, ako je taurín, guarana alebo keratín.

A prečo sú energetické nápoje u detí tak populárne? Tieto produkty majú veľmi dobrý marketing. Reklamy na energetické nápoje hýria farbami, vyzdvihujú adrenalínové športy a iné zaujímavé aktivity, ktoré mladí ľudia pomocou týchto drinkov dokážu robiť. Cieľovou skupinou sú predovšetkým mladí aktívni ľudia a deti.

Zdroj: news.yale.edu, foxnews.com

ODPORÚČAME AJ:
Dokáže prepichnuté ucho vyliečiť migrénu?
Najvzácnejšia huba sveta sa nachádza aj v Tatranskom národnom parku
Zabudnite na tradičné zimné športy: Skúste speedminton a hula hooping
Láska s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine Slovákov

Komentáre