Život

Pretekajúca voda v byte môže vyjsť v lete obzvlášť draho

"V priebehu jedného dňa môže poškodeným splachovacím mechanizmom bezdôvodne pretiecť 500 až 1500 litrov vody. "

TASR, 30. júna 2016 8:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Počas letného obdobia si väčšina domácností plánuje dlhšiu dovolenku a opakovane opúšťa svoj byt aj na niekoľko týždňov. Byt nie je teda pod dozorom tak, ako po zvyšok roka. V dočasne opustenom dome či byte hrozí vyššie riziko nečakaných porúch. Spoločnosť ista Slovakia preto vyzýva k obozretnosti – zdanlivo nevinne pretekajúca voda môže vyjsť dosť draho.

Ako upozornila, v priebehu jedného dňa môže poškodeným splachovacím mechanizmom bezdôvodne pretiecť 500 až 1500 litrov vody. Majiteľa bytu to môže vyjsť aj niekoľko desiatok až stoviek eur, ak sa takáto porucha v byte v čase neprítomnosti členov domácnosti vyskytne. Tento problém však netreba podceňovať ani počas prítomnosti v byte.

„Ročné vyúčtovanie býva často jediným momentom v roku, keď si vlastník bytu vďaka vysokým nákladom všimne alebo uvedomí poruchy v byte. Preto je dôležité, aby si užívatelia bytov zariadenia kontrolovali aj počas roka, keďže aj zdanlivo malý únik vody cez kvapkajúcu vodovodnú batériu alebo WC môže mať za následok prekvapivo vysoké náklady,“ radí manažérka oddelenia rozúčtovania Irena Pernecká.

Podobne nepriaznivá situácia môže nastať i v prípade dedičského konania alebo dlhodobého odchodu nájomníka do zahraničia, keď v nepoužívanom byte počas dlhého obdobia nepozorovane uniká voda. „Každý užívateľ by mal pred dlhšou letnou dovolenkou doma uzavrieť všetky prívody vodovodných batérií na vodovodnom potrubí, prívod k pračke a ak nemá poistku prívodu vody k umývačke, tak aj ten,“ odporúča spoločnosť.

Spoločenstvá vlastníkov bytov a správcovia môžu podľa nej využiť službu, ktorú im ponúka nová technológia rádiových vodomerov. Tá umožňuje online monitoring dennej spotreby vody v jednotlivých bytoch i v celom objekte. Sledovanie spotreby vody im pomôže odhaliť prípadné poruchy, spätné prietoky či nulové spotreby pri vodomeroch.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Highlighty týždňa: Lucie usporiadala veľkolepú oslavu 30. narodenín
ŠTEFAN MARGITA: Hudba mi dala zmysel môjho žitia
Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34
Lucie Bílá prichádza s emotívnym klipom ku skladbe Hana

Komentáre