Život

Pripadáte si na parkete ako drevo? Takto vyzerá príťažlivý tanec

"Vlniace sa boky odpradávna signalizovali ženskosť a plodnosť a na tom sa nič nezmenilo. Preto nám, či sme prizerajúci sa muži alebo ženy, pripadá ležérne sa vlniaca tanečníčka atraktívna a sexi. "

Webmagazin.sk/Iva, 26. februára 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Tanec je telegram Zemi s prosbou o zrušenie zemskej príťažlivosti – povedal kedysi vyhlásený majster tanečného umenia Fred Astaire. Je pravda, že pri pohľade na jeho kreácie s partnerkou Ginger Rogersovou má človek dojem, že nič ľahšie ako tanec neexistuje. Tak prečo potom väčšina z nás vyzerá na parkete ťarbavo, niekedy až komicky?

Samozrejme, pohybové nadanie nedostane každý do vienka, napriek tomu môžeme na diskotéke vyzerať príťažlivo. Stačí sa na to pozrieť tak trochu vedecky.

Presne na to sa podujali výskumníci z britskej University of Northumbria, ktorí úplne seriózne skúmali tajomstvo sexi a atraktívneho ženského tanca. Nasnímali tanec 39 dobrovoľníčok na rovnaký rytmus a potom ich pohyby preniesli do počítačovej animácie. Všetky modely žien vyzerali rovnako, aby výsledný dojem neovplyvňovali fyzické danosti – líšili sa len v tom, ako sa pri tanci hýbali.

Video si pozrelo 57 mužov a 143 žien, ktorí hlasovali za najsexi tanečné prevedenie.

Ukázalo sa, že atraktívny tanec tvoria tri druhy pohybu: pohupovanie v bokoch, vyššia frekvencia asymetrických pohybov stehien a stredná frekvencia asymetrických pohybov rúk. Povedané laicky – pohupovať bokmi do rytmu a nechať tieto pohyby „tiecť“ voľne cez ruky a nohy.

Príťažlivosť týchto typov pohybov je podľa vedcov logická – je to ženské a „lákavé“. Vlniace sa boky odpradávna signalizovali ženskosť a plodnosť a na tom sa nič nezmenilo. Preto nám, či sme prizerajúci sa muži alebo ženy, pripadá ležérne sa vlniaca tanečníčka atraktívna a sexi.

Mimochodom, aj páni už pred tromi rokmi dostali od výskumníkov návod na „správny“ tanec. Tu o tancujúcich dobrovoľníkoch rozhodovali iba ženy a muži, ktorí na parkete „machrovali“ rýchlymi a prepracovanými krokmi, mali smolu.

Na to, aby silné pohlavie pôsobilo pri tanci príťažlivo pre nežné, stačia veľké a rôznorodé pohyby hlavy, krku a trupu. Nohy vôbec nie sú dôležité.

Nuž, páni, vyzerá to tak, že s typickým slovenským odzemkom veľa slečien na parkete neulovíte...

ODPORÚČAME AJ:
Jozef Banáš zaujal so svojou knihou v Egypte, ďalšia mu vyjde v Sýrii
Milionár chce na ostrovoch v Tichomorí obnoviť ruskú monarchiu
Riaditeľ Lúčnice: Folklór vyvoláva srdečné reakcie po celom svete

Komentáre