Život

Pri stavbe metra v Ríme našli kasárne rímskej prétoriánskej gardy

"Archeológovia zrejme našli pri kasárňach hromadnú hrobku, bolo v nej 13 kostier dospelých ľudí a bronzovú mincu."

TASR, 22. mája 2016 9:00
Na snímke archeológ kontroluje ľudské kostry, ktoré boli objavené počas stavby linky C metra 16. mája 2016 v Ríme. Foto: TASR/AP
Práce na rozšírení verejnej dopravy v talianskej metropole Rím opäť narazili na starý problém: na archeologické objekty. Píše o tom agentúra AP.

Predstavitelia ministerstva kultúry ukázali v pondelok novinárom miesto, kde počas prác na tretej linke mestského metra vykopali kasárne rímskej prétoriánskej gardy, pochádzajúce z 2. storočia n.l.

Prétoriánska garda bola elitnou skupinou rímskych vojakov, ktorí mali zároveň funkciu telesnej stráže rímskeho cisára. V Ríme pre nich postavili tábor, kde boli ubytovaní.

Keď stavební robotníci liali betón na plánovanej zastávke metra s názvom Amba Aradam, archeológ len o niekoľko metrov ďalej odstraňoval štetcom zeminu a špinu z malého bronzového náramku, približuje AP.

ohľad na staroveké rímske ruiny, ktoré boli objavené počas stavby linky C metra 16. mája 2016 v Ríme. Foto: TASR/AP


Archeológovia zrejme našli pri kasárňach hromadnú hrobku. Archeologička Romina Mosticoneová uviedla, že objavila 13 kostier dospelých ľudí a bronzovú mincu.
Predstavitelia Ríma dúfajú, že nález začlenia do novej stanice metra, ktorej otvorenie je naplánované na rok 2020. Práce na trase C rímskeho metra brzdia už od začiatku výstavby odklady, spôsobené aj nedostatkom financií.

Pohľad na staroveké rímske ruiny a mozaiky, ktoré boli objavené počas stavby linky C metra 16. mája 2016 v Ríme. Foto: TASR/AP


Na snímke novinári navštívili miesto, kde boli objavené staroveké rímske ruiny počas stavby linky C metra 16. mája 2016 v Ríme. Foto: TASR/AP


Na snímke archeológ kontroluje ľudské kostry, ktoré boli objavené počas stavby linky C metra 16. mája 2016 v Ríme. Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ:
FOTO: Pri pobreží Izraela našli vrak lode s pokladom starým 1600 rokov
Degasovu skicu dostala po 76 rokoch dcéra jej pôvodného majiteľa
Toto sú slovenské lokality v Zozname svetového dedičstva UNESCO
V meste Zug budú ako prví na svete prijímať platby v bitcoinoch

Komentáre