Život

Riziko rozvodu: Zistili sme, v ktorom veku je najväčšie

"Príliš dlhé čakanie na ten správny okamih sa nemusí vyplatiť. "

Zuzana Onufer, 2. augusta 2015 11:00
Foto: TASR/AP
Dlhé roky platilo pravidlo, že čím starší sa ľudia brali, tým mali nižšie riziko rozvodu. Aj v tomto duchu rodiny príliš mladých zaľúbencov od sobáša odhovárali a navrhovali im, aby ešte so svojím životným rozhodnutím počkali. Najnovšie štatistické dáta však naznačujú, že ak páry prekročia určitú hranicu veku, ideálny čas prešvihnú.

Sociológ Nicholas H. Wolfinger z University of Utah skúmal, ako súvisí vek novomanželov s rizikom rozvodovosti. Porovnával dáta z roku 1995 a novšie štatistiky za roky 2006 až 2010. Prišiel na zaujímavé zistenia.

Pozor na magickú hranicu 32


Rovnako ako pred dvadsiatimi rokmi, aj teraz platí, že ľudia, ktorí sa berú pred svojou dvadsiatkou majú o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa rozvedú, ako ľudia, ktorí sa zoberú po svojej 25-ke. Po tomto veku, každým rokom, ktorý vyčkáte si znížite riziko rozvodu o 11%. Až kým nenarazíte na vek 32. Potom totiž vaše šance na rozvod opäť začnú stúpať.

"Toto je veľká zmena. Je to len nedávno, čo novomanželia po tridsiatke začali mať vyššie riziko rozvodu. Tento trend sa postupne vyvinul v priebehu posledných dvadsiatich rokov,“ tvrdí Wolfinger. V minulosti totiž riziko rozvodovosti zvyšujúcim sa vekom stále mierne klesalo.

Nemusíte byť sociológ, aby ste si domysleli dôvody, prečo polovica manželstiev ľudí pred dvadsiatkou končí rozvodom. Okrem nevyzretosti a neskúsenosti mladých párov k tom musíte pripočítať nedostatok finančných prostriedkov, problémy s bývaním a podobne. Prečo je však riziko rozvodovosti vyššie po 32-ke? Ľudia v tomto veku už majú za sebou školy, sú zamestnaní, vyzretí a sú ekonomicky zabezpečení. Čiže teoreticky majú všetky predpoklady na úspešné manželstvo. „Nevhodnými“ pre trvalo udržateľný vzťah sa však stávajú pre iné dôvody.

Nášľapné míny sobáša po tridsiatke


Podľa Wolfingera majú ľudia po tridsiatke za sebou viaceré vzťahy, čiže viaceré ex a možno aj deti. A to prináša problémy v podobe nevery alebo neustále drámy vo vzťahu detí a nevlastných matiek.

Ďalším z dôvodov môže byť skupina ľudí, ktorí čakajú až do tridsiatky a vyššie, kým sa zoberú. Wolfinger sa domnieva, že viacero z týchto ľudí má určitý problém alebo osobnostnú chybu, ktorá im bráni nájsť si toho pravého skôr. Ako príklad uvádza hašterivých ľudí, ktorí majú prirodzené ťažkosti s medziľudskými vzťahmi. V dôsledku toho sa neskôr vydávajú alebo ženia preto, pretože skôr nenájdu nikoho, kto by bol ochotný vziať si ich. Po svadbe je však ich manželstvo samozrejme vystavené vyššiemu riziku rozvodu.

Podobne je to aj s ľuďmi, ktorí dlhé roky žijú ako single. Keď sa aj v zrelšom veku zosobášia, ťažko si zvykajú na spoločnú domácnosť s niekým, kde je potrebné robiť kompromisy a upúšťať z niektorých svojich zvykov.
Akokoľvek to je, manželia čelia vždy určitému stupňu rizika rozvodu. Či už je menšie alebo väčšie, pokúste sa s tým popasovať a zachrániť svoj vzťah.

Zdroj: yourtango.com, family-studies.org

ODPORÚČAME AJ:
Najslávnejšieho kúzelníka Harryho Pottera vyčarovala J. Rowlingová
Nemôžete sa zbaviť pneumatiky okolo pása? To preto, že ste žena
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie
Buďte nenápadní: Toto sú kódované výrazy pre sex

Komentáre