Život

Sestra v akcii jubiluje: Toto ste o nej nevedeli

"Veštila Patrickovi Swayzemu, skrývala sa v kláštore ako Sestra v akcii, no ako prvý si ju všimol Steven Spielberg."

Tomáš Kušnír, 13. novembra 2015 8:00
Komediálna herečka Whoopi Goldberg. Foto: TASR/AP
Americká herečka, komička, moderátorka a spisovateľka Whoopi Goldberg dnes oslavuje šesťdesiatku. Caryn Elaine Johnsonová, čo je jej pôvodné meno, sa narodila 13.11.1955 v New Yorku. Začínala na Broadwayi v muzikáloch Jesus Christ Superstar, Vlasy a Pippin. Čaro filmového sveta jej ukázal režisér Steven Spielberg, keď ju obsadil do filmu Purpurová farba. Slávu jej priniesol najmä film Duch, do ktorého si ju vyžiadal Patrick Swayze. Štyrikrát moderovala udeľovanie Oscarov a bola to vôbec prvá Afroameričanka, ktorá sa zhostila tejto úlohy. Od roku 2007 spolumoderuje talk show The View, kde sa vyjadruje k rôznym témam verejného života. Prečítajte si zaujímavosti, ktoré ste o nej nevedeli.

Sex cez telefón


Hoci patrí Whoopi Goldberg medzi herecké legendy a jej výkony vo filmoch Sestra v akcii, Purpurová farba alebo Duch sú oceňované, nie vždy sa jej darilo. Jej začiatky boli pomerne ťažké. Isté obdobie pracovala ako murárka a neskôr ako maskérka v márnici. So šokujúcimi priznaním prišla v roku 2011, keď v televízii povedala, že poskytovala sex cez telefón. "Keď som bola mladšia, platili za to veľmi dobre. Teraz by môj hlas ľudia poznali," povedala herečka a komička.


Závislá na drogách


"Bola som mladá, bez domova a závislá na heroíne. Odišla som zo strednej a dostala som sa k drogám. Bola som dieťa šesťdesiatych rokov. Keď som sa z toho dostala, bola som presvedčená, že chcem byť herečkou" povedala Telegraphu o svojej problémovej minulosti. Závislosť na drogách spôsobila rozpad jej manželstva a následne odišla s dcérou z New Yorku do Los Angeles.
Whoopi Goldberg počas otváracieho monológu na 74. udeľovaní Oscarov. Foto: TASR/AP

Najprv joint, potom Oscar


Keď v roku 1991 získala Oscara za postavu veštice Ody Mae vo filme Duch, počas slávnostného večera bola údajne zhúlená. Vraj sa tým chcela upokojiť. "Dala som si ten senzačný joint, ktorý bol posledný domáci. Keď povedali moje meno, pomyslela som si, do kelu," povedala držiteľka prestížnej ceny pre TMZ.

Jedna z jedenástich


Americká herečka patrí medzi 11 umelcov, ktorých označujú ako držiteľov EGOT. Je to skratka pre ocenenia, ktoré získala: Emmy, Grammy, Oscar a Tony Award. Nomináciu na Oscara získala za rolu vo filme Purpurová farba, no víťazstvo jej priniesol až legendárny film Duch. Ocenenie Grammy obdržala v roku 1985 ako prvá Afroameričanka v histórii. Na konte má aj dve ceny Emmy a muzikálovú sošku Tony za rolu v Thoroughly Modern Millie.


Do tretice všetko dobré?


Rodáčka z Manhattanu to v manželstve skúsila trikrát. Jej bývalými manželmi sú Alvin Martin, David Claessen a Lyle Trachtenberg. S nikým z nich nebola dlhšie ako šesť rokov. Vo svojej knihe Ak niekto vraví, že ho dopĺňate, bežte (If someone says ‘You complete me,’ run!) predostiera svoje názory na vzťahy. Kniha vyšla v októbri a vyvolala pomerne veľkú diskusiu. Podľa kritikov vraj Goldberg navádza k nevere a podvádzaniu. "Niekedy nedostanete vo vzťahu všetko, čo chcete. Ak máte niekoho, kto vám to vie dať, choďte do toho. Je to oveľa lepšie ako byť naštvaný na človeka, ktorého milujete," píše herečka vo svojej veľkej knihe vzťahov.

Zdroje: news.com.au, notablebiographies.com, mediaite.com, boomsbeat.com, perezhilton.com

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Čierno-biele umenie
HEGER: Kniha o Štúrovi ako novinárovi môže byť čítaním pre žurnalistov
Highlighty týždňa: Najočakávanejšia vianočná reklama je na svete
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné
TÝŽDEŇ NA WEBE: Smrtiaci pavúk – pes opäť útočil, už aj v Bratislave

Komentáre