Život

Slovenka pletie a šije pre chudobných v Afrike

"Hermanovčanke zasielajú vlnu a látky mnohí dobrodinci. Vraví, že materiálu má momentálne dosť na roky dopredu"

TASR, 29. novembra 2015 12:00
Na snímke Anna Hašková z Hermanoviec nad Topľou, ktorá už vyše 10 rokov šije pre chudobných ľudí v Afrike prikrývky rôznych veľkostí. Foto: TASR - Tomáš Doboš
Anne Haškovej z Hermanoviec nad Topľou nie sú ľahostajní chudobní ľudia v Afrike. Už vyše 10 rokov pre nich šije prikrývky rôznych veľkostí. Obľube sa tešia aj jej pletené detské výbavičky. Pomáha nezištne, s pokorou a veľkou chuťou.

Hermanovčanka sa šitiu a pleteniu venuje každý deň. Ročne zašle do Afriky stovky kusov prikrývok, čiapok, ponožiek a malých svetríkov. Zhotovuje ich spolu s ďalšími ženami z rôznych kútov Slovenska. Ich spoločné dielo putuje do Afriky cez slovenskú pobočku organizácie Misia na Níle.

„Dotkla sa ma tá chudoba, keď som zistila, ako ťažko žijú niektorí ľudia v Afrike. Šijem pre nich už vyše 10 rokov. Chcem v tom pokračovať aj naďalej. Baví ma to aj preto, lebo mám vzťah k ručným prácam,“ ozrejmila Hašková.

Matka troch dospelých synov sa svojej záľube venuje hlavne po večeroch. Počas dňa opatruje staršiu pani v Hermanovciach a stará sa o domácnosť. „Už sa teším na dôchodok, keď bude času trocha viac, budem šiť a šiť,“ hovorí s úsmevom Hašková.

Za svoju pomoc Afrike nepoberá žiadny honorár. „Vytvorila som si za tie roky pekné kontakty s ľuďmi. Vieme sa pekne pozhovárať. To je pre mňa odmena. Ak vidím na fotografiách, že sa moje veci nosia, že hrejú a že sa páčia, mám z toho veľkú radosť.“

Hermanovčanke zasielajú vlnu a látky mnohí dobrodinci. Vraví, že materiálu má momentálne dosť na roky dopredu. „Teraz by som uvítala, ak by mi ďalšie ženy pomohli so šitím, pletením či háčkovaním,“ vyzýva Hašková na pomoc Afrike.

ODPORÚČAME AJ:
Čo robiť, keď vás dieťa zaskočí vedeckou otázkou?
Dokáže prepichnuté ucho vyliečiť migrénu?
Na sociálnych sieťach dominuje futbal, jasným kráľom je Ronaldo
Láska s Moslimom alebo Rómom by neprekážala len štvrtine Slovákov

Komentáre