Život

Voda zo Sobraniec liečila ľudí z celého Rakúsko-Uhorska

"Veľmi pozitívne vplýva najmä na kožné choroby. S úspechom sa tu liečili rôzne lišajové ochorenia, a to bahennými zábalmi."

TASR, 29. augusta 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš
Voda vyvierajúca v areáli bývalých kúpeľov neďaleko Sobraniec je svojimi liečivými účinkami známa nielen u nás doma. Už počas Rakúsko-Uhorska bola fľaškovaná a rozvážaná po celej monarchii. Veľmi pozitívne vplýva najmä na kožné choroby. S úspechom sa tu liečili rôzne lišajové ochorenia, a to bahennými zábalmi. Známa je liečba psoriázy a ďalších kožných ochorení. Pre TASR to uviedol primátor Sobraniec Pavol Džurina.

Sírnato-slaná voda sobraneckých kúpeľov má pozoruhodné účinky aj na pohybové ústrojenstvo. „V minulosti tu mali pacienti veľmi dobré výsledky v liečbe poúrazových stavov, pozitívny vplyv má aj na tráviacu sústavu. Máme dokonca aj očný prameň, ktorý je vhodný na liečbu rôznych zápalov,“ dodal primátor. Pramene sú verejnosti prístupné. V súčasnosti ich udržiavajú Lesy Slovenskej republiky v spolupráci s mestom Sobrance.

Za liečivou vodou prichádzajú do Sobraniec ľudia z celého regiónu. Podľa slov Džurinu je tu počas víkendov vidieť Prešovčanov, Košičanov, ale aj ľudí z Popradu. „Môj známy z Giraltoviec sem chodí každé dva týždne a pre vlastnú spotrebu si berie niekoľko 100 litrov,“ vysvetlil. Úspešnosť liečby v bývalom ústave bola stopercentná. „Pacienti niekedy čakali aj tri mesiace, aby sa dostali do zariadenia,“ dodal primátor.

História sobraneckých kúpeľov sa začala písať ešte v roku 1336. Už v čase objavenia kúpeľov sa spomínajú štyri pramene, pri ktorých vybudovali hlinené bazény – vane. Čím viac sa rozvíjala lekárska veda, tým viac sa odkrývali a rozširovali jej liečebné indikácie. Do Sobraniec prichádzali kúpeľní hostia z celej Užanskej kotliny, ale aj z maďarských krajov.

Zánik kúpeľníctva je spojený s prevedením kúpeľov zo strany mesta do akciovej spoločnosti ako nepeňažný vklad. O využitie prameňov javí záujem viacero investorov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Splavovanie na rieke Dunajec sa dedí z generácie na generáciu
Samica grónskeho žraloka sa dožila rekordných 400 rokov
Krásy Malého Dunaja treba zažiť, tvrdí organizátor splavov
Ak pustite klimatizáciu naplno, hrozí vám teplotný šok

Komentáre