Život

Takmer dva milióny ľudí v sýrskom Aleppe nemajú tečúcu vodu

" Boje v Aleppe sa opäť zintenzívnili po stroskotaní týždňového prímeria v Sýrii, sprostredkovaného Ruskom a USA. "

TASR, 30. septembra 2016 10:00
V sýrskom Aleppe došlo po útokoch k poškodeniu čerpacej stanice. Foto: TASR/AP
Takmer dva milióny obyvateľov sýrskeho veľkomesta Aleppo stratili prístup k tečúcej vode v dôsledku tamojších vojnových udalostí. Predstaviteľka Detského fondu OSN (UNICEF) Hanaa Singerová upozornila na tento stav vo svojom piatkovom vyhlásení, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

Pri intenzívnych útokoch v aleppskej štvrti Báb an-Najrab podľa nej došlo vo štvrtok po polnoci k poškodeniu miestnej vodnej čerpacej stanice, ktorá zásobovala približne 250.000 ľudí, žijúcich vo východnej časti mesta pod kontrolou protivládnych síl. Odvetou bolo vypnutie inej čerpacej stanice v povstalcami ovládanej časti Aleppa, čo znamenalo prerušenie dodávok vody pre 1,5 milióna obyvateľov západných štvrtí, ktoré sú pod kontrolou sýrskej vlády.

Predstaviteľka UNICEF pre Sýriu upozornila, zatiaľ čo v západnom Aleppe sú ako alternatívne zdroje pitnej vody k dispozícii hĺbkové vrty, vo východných štvrtiach sú ľudia odkázaní na "vysoko znečistenú vodu zo studní". Dôsledkom môže byť vypuknutie "katastrofálnych epidémií ochorení prenášaných vodou", ktorým budú miestne deti vystavené popri každodennom utrpení a strachu.

Podľa Singerovej UNICEF rozšíri núdzové zásobovanie obyvateľov Aleppa vodou pomocou cisternových vozidiel, čo je však iba "dočasné riešenie, ktoré dlhodobo nie je udržateľné".

Boje v Aleppe sa opäť zintenzívnili po stroskotaní týždňového prímeria v Sýrii, sprostredkovaného Ruskom a USA. Podľa vyhlásenia mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré priniesla agentúra DPA, zahynulo od pondelňajšieho ukončenia prímeria v tomto meste už najmenej 173 ľudí vrátane 26 detí.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zem prekonala v auguste ďalší teplotný rekord
Rytmus zložil pieseň k novému slovensko-českému filmu Pirko
Vysokohorských nosičov máme ako jediní v Európe. Vznikol o nich film
Vychádza slovenská obdoba Švejka. Vojnu zachytáva naturalistickejšie

Komentáre