Život

Teplý obed je dôležitou súčasťou dňa. Nevynechajte ho!

"Stáva sa vám, že ste v práci alebo v škole neproduktívni, či podráždení? Takýmto problémom sa môžete vyhnúť, stačí nevynechať teplý obed."

Webmagazin.sk/TASR, 21. decembra 2014 10:00
Teplý obed by mal byť pre každého dôležitou súčasťou dňa. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Každému zamestnávateľovi zo zákona vyplýva povinnosť zabezpečiť pracovníkom počas pracovnej doby teplý a zdravý obed. Toto opatrenie bolo uzákonené na ochranu zdravia zamestnancov. Podpora pravidelného stravovania sa je dôležitou súčasťou stratégie na boj proti obezite.

Zamestnávatelia najčastejšie zabezpečujú obedy prostredníctvo stravných lístkov, má ich až 51% zamestnaných. Druhý najobľúbenejší spôsob je stravovanie v kantíne, v ktorých obeduje 31% pracujúcich. Vyplýva to z prieskumu GfK zameraného na obedové návyky zamestnancov.

Prieskum sa zamestnancov pýtal aj na to, aké následky na sebe pozorujú v prípade, keď neobedujú. Únava je najčastejším príznakom, pociťuje ju až 40% ľudí, zlú náladu alebo popudlivosť si na sebe všíma 34% opýtaných, zatiaľ čo problémami sústrediť sa alebo bolesťou hlavy trpí zhodne 29% respondentov. Žiadne negatívne následky bez jedla počas pracovnej doby nepociťuje len 14% opýtaných.

Predchádzajte obezite


Jednosmerne k obezite Vynechávaním obedov vám hrozia aj dlhodobé následky. Nepravidelná strava totiž vedie k zvýšenej chuti na kalorické jedlá, a to najmä večer, keď si telo ukladá do tukov najviac. Zvyšuje sa tak riziko obezity. Podľa údajov Eurostatu u nás trpí nadváhou alebo obezitou viac než polovica dospelých.
Obed. Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Z oboch pohlaví sú na tom horšie muži, z ktorých má len 31% normálnu váhu. Toto číslo neustále narastá a podľa Európskej komisie súvisí so stravou a pohybom až 6 zo 7 hlavných rizikových faktorov vedúcich k predčasnej smrti. Na Slovensku to platí obzvlášť. Už od našej samostatnosti sú srdcovocievne choroby, ktoré sa spájajú zo zlým životným štýlom, na prvom mieste v rebríčkoch príčin smrti. Najaktuálnejšia štatistika z roku 2011 tvrdí, že infarkt, mŕtvica a iné srdcovocievne choroby boli príčinou smrti až u 59,8% zomrelých žien a skoro 46% mužov.

Najhoršie sa stravujú muži nad 35-rokov


Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva jeme viac ako sú odporúčané denné výživové dávky. Najhoršie sú na tom starší muži, nad 35 rokov, ktorí jedia skoro o polovicu viac ako by mali. O čosi lepšie sú na tom mladší muži, u ktorí prekračujú odporúčané dávky jedla v priemere o 19%.

Ženy na tom nie sú oveľa lepšie. Jedia o viac než tretinu bielkovín viac ako sú odporúčané denné dávky. Za posledné roky stúpal objem bielkovín najmä u mladých žien, od roku 2004 do 2012 to bolo až o 14%. U žien starších ako 35 rokov sa konzumácia bielkovín drží stabilne na úrovni prekračujúcej odporúčané množstvá až o 40%.

ODPORÚČAME AJ:
Päť tipov, ako sa perfektne zbaviť predvianočného stresu
Šesť jednoduchých spôsobov ako zvýšiť svoju produktivitu
MAMA A TATA: Viete prečo deti používajú tieto slová ako prvé?
Dajte si denne pohár medovej vody a budete zdraví
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm

Komentáre