Život

V Holandsku je málo kriminálnikov, väznice prerábajú na kancelárie

"V Holandsku je aktuálne v prevádzke iba 38 väzníc, keďže 27 zavrelo svojej brány od roku 2014."

TASR, 23. júla 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Ticho v 130-ročnej budove väzenia v Brede dnes rušia hlasy, ktoré sa odrážajú od veľkolepej kupoly. Táto historická budova, podobne ako desiatky ďalších väzníc v Holandsku, už neslúži pôvodnému účelu. Dôvodom je pokles miery kriminality v uplynulej dekáde, ako aj zmeny pri udeľovaní trestov. Väznica v Brede tak v roku 2014 zatvorila svoje brány a od roku 2016 má nové poslanie.

Pôsobivá budova bola postavená v roku 1886 tak, aby bolo možné sledovať všetko, čo sa deje vo väzení z jeho centrálneho nádvoria pod hlavnou kupolou. Je klasickým príkladom sociálnej teórie panopticizmu z 18. storočia o pasívnom správaní, keď sú ľudia neustále pozorovaní.

Kovové špirálovité schodiská, bývalá jedáleň pod sklenenou podlahou a cely na štyroch podlažiach. No na rozdiel od minulosti má dnes kľúče od budovy zhruba 90 firiem a ľudia môžu slobodne prísť aj odísť.

Miguel de Waard, spoluzakladateľ tzv. start-upu 3D Red Panda VR, patrí medzi tých, ktorí veria, že našli perfektné miesto pre kanceláriu. Pomohli tak dať nový život chránenej pamiatke.

"Okamžite sme sa zamilovali do tejto kancelárie - vysoký strop, veľké okná a osvetlenie," povedal de Waard. "Nevidíme mreže, myslím si, že keď sa pozrieme von, vidíme len krásnu časť Bredy." Ale uznal, že minulosť vrhá na budovu dlhé tiene.

Väzenie v Brede však nie je jediné, ktoré prestalo slúžiť svojmu účelu. V Holandsku je aktuálne v prevádzke iba 38 väzníc, keďže 27 zavrelo svojej brány od roku 2014.

Šesť z nich sa podarilo predať za približne 20,7 milióna eur, ďalšie sa prenajímajú, často ako centrá pre žiadateľov o azyl. Príjem z ich prenájmu je zhruba 18 miliónov eur.

Po náraste kriminality v 90. rokoch minulého storočia začal počet väzňov v Holandsku klesať. Čiastočne aj vďaka programom prevencie a väčšiemu zameraniu na reintegráciu.

Sudcovia dnes vynášajú iné tresty, nie miernejšie, ale iné, uviedol Anneloes van Boxtel, ktorý spravuje nehnuteľnosti ministerstva vnútra. Ako príklad uviedol spoločensko-prospešné práce či elektronické náramky pre domáce väzenie.

Faktom tiež je, že počet trestných činov sa v rokoch 2007 - 2015 podľa oficiálnych štatistík znížil o 26 %.

Tak sa teraz Holandsko snaží nájsť využitie pre prázdne budovy. Jednu z väzníc na severe napríklad prenajalo Nórsku, ktoré tam umiestnilo svojich väzňov. Oveľa lepšie dopadla bývalá ženská väznica vo Zwolle na severovýchode krajiny - je z nej reštaurácia, ktorá zbiera ceny.

Väznica v Brede je od roku 2016 určená na sociálne projekty. Záujem o jej priestory bol od začiatku obrovský. Po "odovzdaní verejnosti" si v nej prenajalo kanceláriu až 300 ľudí.

ODPORÚČAME AJ:
Svetovým dedičstvom sa môže pýšiť už aj Tatársko
Na ostrov Okinošima majú povolený vstup len muži
Na Zoznam svetového dedičstva zaradili eritrejskú metropolu Asmara
Vypiť a zjesť. Bulhari vymysleli ekologický pohár na kávu

Komentáre