Život

V okolí Jupitera objavili už 79 mesiacov

"Spomedzi nových mesiacov zatiaľ dostal meno len jeden, ktorý obieha Jupiter po veľmi nezvyčajnej obežnej dráhe."

TASR, 23. júla 2018 9:00
Jupiter fotený sondou Juno (2017) Foto: NASA
Okolo Jupitera, najväčšej planéty Slnečnej sústavy, obieha minimálne 79 mesiacov. Ich počet v dôsledku najnovších vedeckých objavov stúpol o 12, informovala agentúra AP.

Desať nových jupiterovských mesiacov objavil tím astronómov, ktorý pátral po objektoch na okraji Slnečnej sústavy. Ide o menšie telesá, ktorých objav bol oznámený v utorok.

Medzinárodná astronomická únia zároveň oficiálne potvrdila objavenie dvoch ďalších, ku ktorému došlo už pred časom.

V okolí Jupitera tak podľa dostupných informácií obieha 79 prirodzených družíc, čo je najviac spomedzi planét Slnečnej sústavy. Na druhom mieste je Saturn s aktuálnym počtom 61 objavených mesiacov.

V prípade najnovších desiatich mesiacov Jupitera ide o malé objekty, najväčší z nich má priemer len zhruba tri kilometre. Objaviť sa ich podarilo ďalekohľadmi umiestnenými v Čile, na Havaji a v Arizone.

Spomedzi nových mesiacov zatiaľ dostal meno len jeden, ktorý obieha Jupiter po veľmi nezvyčajnej obežnej dráhe. Vedci ho nazvali Valetudo po rímskej bohyni zdravia a hygieny. Tento "čudák" s priemerom necelého jedného kilometra totiž obieha opačným smerom než zvyšných 11 novoobjavených mesiacov a križuje pritom ich obežné dráhy. Hrozí preto veľké riziko vzájomnej kolízie, v dôsledku ktorej by sa tieto telesá mohli rozpadnúť na prach, napísal server Space.com.

Dvanásť nových mesiacov Jupitera objavil tím astronómov pod vedením Scotta Shepparda z vedeckého inštitútu Carnegie Institution for Science so sídlom vo Washingtone. Deväť z nich sa pohybuje po takzvanej retrográdnej dráhe, teda proti smeru otáčania planéty.

Komentáre