Život

Darčeky nenosí len Ježiško a Santa Claus, ale aj rôzne príšery

"Muža so stiahnutými nohavicami by ste asi medzi figúrkami v betleheme nečakali. V Katalánsku si bez neho nevedia Vianoce predstaviť. "

Zuzana Onufer, 18. decembra 2014 12:00
Muž v kostýme Krampusa, ktorý je podľa rakúskych adventných zvykov spoločníkom Mikuláša. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Kto nosí na Vianoce darčeky? Samozrejme Ježiško, odpovedalo by slovenské dieťa. Malý Američan by však s istotou tvrdil, že je to Santa Claus a ruské dieťa, že na sto percent Dedo Mráz. Toto sú všeobecne známi „nosiči darčekov.“ Vedeli ste, že vianočnými postavičkami môže byť aj koza alebo čarodejnica? Portál hostelbookers.com zozbieral šesť netradičných vianočných symbolov po celom svete.

Vianočná koza


Počas vianočného obdobia vo Švédsku majú ľudia vyzdobené okná slamenými kozami. Vianočná koza je tam rovnako dôležitou súčasťou Vianoc ako Santa Claus. Kedysi to bola práve koza, ktorá vraj deťom nosila darčeky. Pôvod tejto zvláštnej tradície je nejasný. Kým niektorí tvrdia, že kozy boli v severskej mytológii súčasťou Thorovho sprievodu, iní sa domnievajú, že vianočná koza je súčasťou starej škandinávskej tradície porážať na Vianoce kozu. Zaujímavosťou je, že od roku 1966 stavajú obrovskú vianočnú kozu zo slamy v meste Gävle. Neodrádza ich od toho ani fakt, že každoročne ju nejakí vandali zapália a koza do tla na Štedrý deň zhorí.
Švédska koza. Ilustračné foto. Foto: wikipedia


Rohaté strašidlo Krampus


Všetky dobré deti v Rakúsku dostanú 6. decembra darčeky od Mikuláša. Deti, ktoré neposlúchali sa však musia obávať chlpatej beštie s rohami a strašidelným výrazom tváre – Krampusa. Ten takéto zlé deti naháňa, bije ich chvostom a hádže ich do vreca. Pochody Krampusov v predvečer Mikuláša sa stali v Rakúskych mestečkách tradíciou a vyhľadávajú ich mnohí turisti.
Muž v kostýme Krampusa, ktorý je podľa rakúskych zvykov spoločníkom Mikuláša. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Kakajúci chlapík


V Španielsku a obzvlášť v Katalánsku zdobia betlehemy okrem postáv Márie, Jozefa a Ježiška aj zvláštne učupené postavičky so stiahnutými nohavicami, ktoré vykonávajú potrebu. Volajú sa Caganer a sú stvárňované väčšinou do podoby tradičného roľníka. Pred očami návštevníkov sú ukrytí a najmä deti sa bavia tým, že ich medzi tradičnými figúrkami hľadajú. Caganer je súčasťou betlehema vo väčšine katalánskych rodín. Postavička symbolizuje úrodnosť a priazeň osudu. Učupená figúrka metaforicky hnojí a zúrodňuje pôdu. V súčasnosti sa táto tradícia udržuje najmä kvôli deťom, pretože je to pre nich zábavné.
Caganer. Ilustračné foto. Foto: wikipedia


Čierny Peter


Každý rok v decembri, deti v Holandsku netrpezlivo čakajú na príchod Mikuláša a jeho pomocníka Čierneho Petra (Zwarte Piet). Obaja prichádzajú parníkom zo Španielska a nosia deťom darčeky. Čierny Peter má čiernu pleť, kučeravé vlasy, nosí zlaté náušnice a výrazné červené pery. Čierny Peter má podobnú funkciu ako u nás čert.

Rodičia v Holandsku strašia deti, že ak nebudú poslúchať, Čierny Peter ich hodí do vreca a pošle loďou do Španielska zbierať pomaranče. Tradícia Čierneho Petra a Mikuláša, ktorá pochádza z 19. storočia sa posledné roky stala terčom aktivistov. Podľa nich ide o rasizmus, pretože Čierny Peter má čiernu pleť a pôsobí ako poskok alebo otrok bieleho Mikuláša. Holanďania to tak nevnímajú a deťom vysvetľujú, že čierny je preto, lebo sa zamaže od sadzí, keď prináša darčeky dole komínom.
Čierni Petrovia, pomocníci Sinterklaasa, holandskej verzie sv. Mikuláša, žartujú s deťmi po vystúpení z parníka v prístavnom meste Hoorn na severozápade Holandska. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Čarodejnica La Befana


Príbeh o narodení Ježiška má v Taliansku obohatenú verziu. Podľa legendy, predtým ako traja mudrci dorazili do Betlehema, zastavili sa u jednej starej ženy menom La Bafana a opýtali sa jej na cestu. Pozvali ženu, aby sa k nim pripojila na ceste za spasiteľom. Ona však odmietla.

Neskôr, keď zbadala žiarivú hviezdu na oblohe, rozhodla sa k mudrcom pripojiť, avšak bolo už príliš neskoro Žena zablúdila a k jasličkám cestu nenašla. La Bafana teraz každoročne lieta na metle, prináša deťom darčeky v nádeji, že sa stretne s Ježiškom. Talianske deti si večer 5. januára zavesia svoje pančuchy a netrpezlivo očakávajú návštevu čarodejnice.
La Befana. Ilustračné foto. Foto: midnightinthegardenofevil.blogspot


Santa z fast foodu


Keďže v Japonsku žije minimum kresťanov, neslávia tam ani tradičné Vianoce, ako ich poznáme u nás. Japonci poznajú Vianoce väčšinou len z amerických filmov a reklamy. A práve úspešná vianočná reklamná kampaň fast foodového reťazca KFC zo 70. rokov videla k založeniu tradície. Japonci totiž uverili, že tradičným vianočným jedlom je smažené kura a odvtedy si ho každoročne na Vianoce v tomto fast foode kupujú. Santa Claus tam má podobu zakladateľa KFC Colonela Sandersa oblečeného práve za vianočného muža.
Santa. Ilustračné foto. Foto: stripes.com


ODPORÚČAME AJ:
Päť tipov, ako sa perfektne zbaviť predvianočného stresu
Na internete nájdete aj zradné ponuky na darčeky. Vyvarujte sa im
Veselé vianočné príbehy alebo ako donútiť Ježiška kúpiť bicykel
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku

Komentáre