Život

Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín aj utierok

"Výroba gule z kuchynských utierok trvá aj tri hodiny."

TASR, 11. decembra 2016 10:00
Foto: Webmagazin.sk
Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín i kuchynských utierok, pomocou spájkovačky zas vzniknú na polystyrénovej guli rôzne vzory. „Vypaľovať sa dá čokoľvek, variácie gúľ sú nekonečné,“ vysvetlila pre TASR dekoratérka Alena Vagaská.

„Začali sme s ozdobami a dekoráciami na Vianoce. Rozhodli sme sa dekorovať polystyrénové gule rôznymi technikami,“ vysvetlila. Patria medzi ne špagátové, cestovinové, vyrobené z kuchynských utierok či vypaľované. Na výrobu cestovinových sú najvhodnejšie makaróny alebo kolienka so sukničkou. „Prilepíme ich tavnou pištoľou, nastriekame farbou, nalepíme špagát, ktorý bude guľu držať a dozdobíme si ju perličkami rôznej farby,“ uviedla pre TASR dekoratérka Kamila Mačová s tým, že lepenie cestovín trvá približne 45 minút. Špagátové tvoria podobným spôsobom, zdobia ich aj čipkou.

Zložitá je výroba gule z kuchynských utierok, ktorá trvá aj tri hodiny. „Je to technologicky náročné, keďže ide o výrobu z točeného papiera,“ vysvetlila Vagaská. Pri vypaľovaných je podľa jej slov dôležité vybrať vhodnú farebnú kombináciu. „Nie každý vzor a nie každá farba spolu sedia. Musíte mať tiež veľmi ľahkú ruku,“ skonštatovala. Novšia technika, ktorú dekoratérky v tomto predvianočnom období využívajú, je aj nanášanie troch až štyroch rôznych farieb na guľu, čím vznikajú rôzne farebné variácie. „Skúšame nové a nové tvary,“ doplnila.


ODPORÚČAME AJ:
Nakupujete darčeky cez internet? Nezabudnite na opatrnosť
Poznáte sezónny smútok? Možno trápi aj vás
Žihľavka nie je len kožným problémom, naznačuje poruchu imunity

Komentáre