Život

Zabudnite na drahú kozmetiku. Atraktívnejšou vás spraví zelenina

"Žiarivú a zdravú pokožku vám nezaručia zázračné krémy alebo make up. Siahnite radšej po zelenine."

Zuzana Onufer, 28. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Byť príťažlivou pre opačné pohlavie je každodenným úsilím takmer každej ženy. Mnohé si myslia, že to dosiahnu značkovou kozmetikou alebo soláriom. Vedci však zistili, že prirodzenú farbu a žiarivú pokožku získate zvýšenou konzumáciou zeleniny a ovocia.

Zázračné kartenoidy


Tajomstvo úspechu je ukryté v kartenoidoch. Ide o typ pigmentu, ktorým dosiahnete dokonale rozžiarenú pokožku. Nájdete ho v mrkve, sladkých zemiakoch, v tmavej listovej zelenine a v paradajkách. V experimente vedci sledovali stravu takmer 200 žien vo veku medzi 18 a 29 rokov po dobu deviatich mesiacov. Počas toho im merali na rôznych častiach tela farbu pokožky. Vyššie denné dávky ovocia a zeleniny preukázateľne zlepšili kvalitu aj farbu pokožky. Dodali jej prirodzený a zdravý vzhľad.

Vzhľad motivuje viac ako zdravie


Výskumníci v spoločnej škótsko - austrálskej štúdii prišli zároveň na to, že márnosť je najpresvedčivejším argumentom, prečo jesť zdravú stravu. Ženy totiž najviac presvedčil argument, že konzumáciou vybranej zeleniny sa im zlepší kvalita aj farba pleti a stanú sa tak atraktívnejšími pre mužov.

"Dôkazy nasvedčujú tomu, že mladé ženy sú motivované k zmene ich správania skôr na základe vzhľadu ako zdravia," povedal spoluautor štúdie Dr. Ross Whitehead, zo St Andrews University. Štúdia ďalej preukázala, že konzumáciou vyššie spomínanej zeleniny získa pokožka prirodzenú a zdravú farbu, ktorá je odlišná od opálenej pokožky. Okrem toho ľudia, ktorí si doprajú stravu bohatú na kartenoidy sú zdravší a majú nižšiu úmrtnosť na rôzne chronické ochorenia. Nemenej zanedbateľný je aj fakt, že zelenina a ovocie obsahujú antioxidanty, ktoré fungujú ako prevencia rakoviny.

Zdroj: dailymail.co.uk

Komentáre