Život

Zaujímavosti o Nobelovej cene: Toto by ste o nej mali vedieť

"V Štokholme dnes švédsky kráľ slávnostne udelí Nobelove ceny."

Tomáš Kušnír, 10. decembra 2015 10:00
Na snímke Nobelova cena za mier. Foto: TASR/AP
Viete, aké je najhodnotnejšie ocenenie na svete? Je to Nobelova cena, ktorá sa od roku 1901 udeľuje práve dnes, 10. decembra. Môže ju dostať každý, kto sa zaslúži o významný objav, výskum alebo vytvorí niečo, čo bude pre ľudstvo prospešné. Nobelovu cenu odovzdávajú v piatich kategóriách: medicína, chémia, fyzika, literatúra a cena za mier. Prečítajte si zaujímavosti, ktoré ste o Nobelovej cene nevedeli.

Decembrová slávnosť


Prečo Nobelova cena? Meno nesie podľa vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Tento švédsky priemyselník zomrel 10. decembra 1896 vo veku 63 rokov. Každoročne sa v tento deň na jeho počesť udeľuje ocenenie, pričom zoznam držiteľov sa zverejňuje v októbri. Ocenení získajú okrem iného aj medailu, na ktorej je zobrazený samotný Nobel.

Podľa Nobelovej vôle


Predseda nórskeho Nobelovho výboru udeľuje každoročne v Osle Nobelovu cenu za mier. Medzi držiteľmi tohto ocenenia je aj pakistanská bojovníčka za ľudské práva Malala, americký prezident Barack Obama alebo tiež Európska únia. Ostatné štyri kategórie udeľuje švédsky kráľ v Štokholme. Prečo? Alfred Nobel to tak napísal vo svojej poslednej vôli.

Cena za ekonómiu


Spolu s týmito cenami sa udeľuje aj cena za ekonómiu, ktorá však nie je súčasťou Nobelovho dedičstva. Najlepší ekonómovia môžu získať Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela. V roku 2015 ju získal Angus Deaton za analýzu spotreby, chudoby a bohatstva.

Čo získajú?


Záznamy o Nobelových cenách sú uchovávané 50 rokov od odovzdania ceny. Podľa mentalfloss.com víťazi nevedia o svojej nominácii dovtedy, kým sa nestanú víťazmi. Následne dostanú medailu, diplom a odmenu približne 864 tisíc eur. Táto suma mala pôvodne slúžiť na pokračovanie vo výskume.

Striktný dress code


Od laureátov Nobelovej ceny sa očakáva, že do šiestich mesiacov od prevzatia ocenenia zorganizujú verejnú prednášku. Väčšina z nich to tak robí už počas Nobelovho týždňa vo Švédsku. Na konci toho všetkého je veľký banket so živou hudbou, trojchodovou večerou a striktnými pravidlami, čo na seba. Muži musia mať čierny frak a bieleho motýlika. Ženy to majú jednoduchšie, farbu si môžu vybrať.

ODPORÚČAME AJ:
Highlighty týždňa: Zuckerberg sa stal otcom, robí zásadné rozhodnutia
Jadrový fyzik: Viem si predstaviť, že by mohol existovať antisvet
Päť vecí, ktoré vám spríjemnia let lietadlom
Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili

Komentáre